Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demensvård är viktigare än skattesänkningar

Annons
Stimulans. Demenssjuka behöver vård och omsorg av hög kvalitet.

För oss Socialdemokrater är frågan om hur vi använder våra skattemedel på ett rättvist sätt och utifrån välfärdens behov en oerhört viktig fråga.

Den borgerliga regeringen har de senaste två mandatperioderna valt att sänka skatterna med nära 130 miljarder, mest för de rikaste.

Det är mer än vad hela äldreomsorgen kostar för Sverige. Att investera i våra äldre före stora skattesänkningar borde vara en självklarhet.

Här kan jag se tydliga kopplingar och konsekvenser av de skattesänkningar som den borgerliga regeringen har genomfört de senaste åtta åren. Det visar att vi satsar för lite på demensvården. Vi har en regering som säger att man satsar på äldreomsorgen men de här siffrorna visar att så är inte fallet.

Jag är medveten om att äldreomsorgen står för en stor andel av en kommuns kostnader och kvalitetsförbättringar måste handla om att använda de resurser som finns på ett så bra sätt som möjligt, men också om att se till att det finns tillräckliga resurser.

Den stadigt ökade medellivslängden i Sverige som är en stor framgång för välfärden innebär också att antalet personer med demens kommer att öka.

Medicinvetenskapen kan ännu inte bota demens och sjukdomen leder gradvis till omfattande minnesförluster och försämrad tankeförmåga. Den som är sjuk blir så småningom helt beroende av omgivningens insatser för vård och omsorg.

Därför anser vi Socialdemokrater

att en god demensvård ska genomsyras av hög kvalitet och en värdig människosyn och det ska vara ett av de mest prioriterade områdena inom svensk äldreomsorg.

I dag är det många, främst kvinnor, som vårdar sina dementa anhöriga i hemmet. Ofta för att de vill göra det.

Men när de inte orkar eller kan så ska kommunens stöd finnas. Det kan handla om att få avlösning i hemmet eller få möjlighet till avlastning som exempelvis dagverksamhet för den som är sjuk.

God demensvård handlar både om insatser som riktar sig till den som är sjuk och om att utveckla stödet till anhöriga.

Vi måste fortsätta att utveckla och förbättra vården och omsorgen för dementa.

Vi Socialdemokrater ser utvecklingsbehov inom flera områden och vill skapa en bättre äldreomsorg och ser nackdelarna av den borgerliga regeringens genomförda skattesänkningar.

I Örebro kommun har vi demensdagvård som är öppen året runt men vi vill utveckla verksamheten ännu mer.

Att kunna utveckla och förbättra vården och omsorgen om äldre är vårt moraliska ansvar och det är betydligt viktigare än skattesänkningar till oss som fortfarande är friska och i arbetsför ålder.

Fisun Yavas (S) om demensvård kontra skattesänkningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons