Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras liv ska vara kul

Annons
Mer glädje. Pengar anslås för fler sociala aktiviteter på bland annat äldreboenden i Örebro, skriver företrädare för Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.

Sommaren ska vara en tid för glädje, aktivitet, möten och att skapa nya minnen. För att fler äldre ska få en mer meningsfull sommar avsätter Centerpartiet, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna medel för sociala aktiviteter för äldre i vår tilläggsbudget.

Det är viktigt att känna sig som en del av samhället, oavsett ålder. En känsla som är betydligt lättare att skapa om en människa får komma ut utifrån sina behov och önskemål. Kultur, nöjen, utflykter och andra upplevelser är värdefulla för trivsel, hälsa och välbefinnande.

Medel avsätts nu för att en flora av aktivitetsmöjligheter ska kunna erbjudas för äldre och andra brukare på kommunens olika boenden. Pengar ska kunna sökas av kommunens verksamheter oavsett driftform, det vill säga det spelar ingen roll vilket boende du bor på – alla våra äldre ska kunna ta del av pengarna. Exakt vilken typ av aktiviteter som pengarna ska gå till bestäms av de boende tillsammans med personalen.

En annan viktig aspekt för en människas välbefinnande är den närmiljö som finns. Närheten till en god utemiljö vid våra vård- och omsorgsboenden är viktigt för dem som bor och vistas där. Särskilt när ålder och sjukdom har bidragit till att rörelseförmågan är nedsatt och möjligheten att på egen hand ta sig till attraktiva platser är mindre. Vi avsätter medel för att förbättra utemiljöer på våra vård- och omsorgsboenden. Dessa pengar kan sökas av de boenden som finns, oavsett driftsform. Men de kan också sökas av andra som har anknytning till våra boenden, exempelvis anhöriggrupper.

Dessa satsningar är tillsammans med övrigt som ryms inom majoritetens reviderade budget till för att sätta guldkant på tillvaron för örebroarna under de kommande månaderna. Örebro kommun vill att även våra äldre invånare ska känna att sommaren är en tid av glädje, stimulans och nya positiva minnen. Därför har vi valt att satsa de ”extra pengar” som finns tillfälliga i år på olika aktiviteter som skapar mervärde för människor, utan att äventyra kommunens ekonomi för åren framöver.

Örebro kommun är en växande kommun, vilket medför både utmaningar och glädjeämnen. Den styrande majoriteten vill med den reviderade budgeten ge ytterligare förutsättningar för att Örebro kommun ska fortsätta vara en attraktiv kommun där fler vill bo, oavsett ålder.

Rasmus PerssonKommunalråd, ordförande programnämnd social välfärd i Örebro (C)

Fisun YavasKommunalråd, vice ordförande programnämnd social välfärd, Örebro (S)

Susanne LindholmPresidieledamot, programnämnd social välfärd, Örebro (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons