Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att byta ut det konservativa styret

I dag är sista dagen att rösta i EU-valet. Ibland sägs att det är små skillnader mellan höger och vänster. Det är ett resonemang vi ibland hör bland Örebro läns unga när vi besöker gymnasieskolor.

Annons

Det är ett resonemang som ibland fortplantar sig i media. Vi vet att det inte stämmer. Skillnaderna mellan höger och vänster i den svenska politiken är stora. Och i EU-parlamentet är skillnaderna ännu större.

Högern har styrt Europa i 15 långa år med katastrofala resultat. 26 miljoner EU-medborgare, varav sex miljoner unga, saknar ett arbete att gå till. Det är ett resultat av högerns nedskärningar och åtstramningspolitik. En växande ungdomsgeneration i såväl Sverige som Europa ser nu sina möjligheter och framtidsutsikter rationaliseras bort av ett högerstyrt, krisande EU.

Därför är arbete en av våra tre största prioriteringar i EU. I Sverige drev SSU igenom en 90-dagarsgaranti på den socialdemokratiska partikongressen, som ger unga arbetslösa insatser från första dagen och garanterar unga jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Den är Socialdemokraternas viktigaste prioritet i Sverige. Vi vill nu se en liknande europeisk ungdomsgaranti – ingen ung EU-medborgare ska gå utan arbete eller utbildning. Investeringar i unga är investeringar i framtiden.

Moderaterna pratar gärna fint om klimatfrågan här i Sverige men i Europaparlamentet har miljö- och klimatfrågorna prioriterats ned. När vi socialdemokrater vill ha högre ambitioner för klimatpolitiken i EU, röstar Moderaterna och resten av högern för lägre ambitioner.

Vi kan inte vänta på att marknaden eller enskilda människor ska lösa klimatutmaningarna, utan här har EU en stor och viktig roll att spela. SSU och Socialdemokraterna vill därför se bindande mål i EU för utveckling av förnyelsebar energi, sänkta koldioxidutsläpp, och en kraftig energieffektivisering.

För oss socialdemokrater är det en självklarhet att EU ska ha en mänsklig och solidarisk migrationspolitik. Så är inte fallet i dag. Tvärtom dör tusentals flyende människor när de försöker nå säkerheten i Europa.

Medan vi socialdemokrater vill ta ett helhetsansvar och säkerställa att de som har rätt till skydd också får det, försöker högern i EU minimera sitt ansvar. Om EU ska leva upp till sina åtaganden i internationella överenskommelser om de mänskliga rättigheterna är det avgörande att det skapas fler lagliga vägar in i EU.

Vi vet att en annan väg är möjlig. Valet i dag handlar om vilka värderingar vi vill ska styra EU. SSU har under valrörelsen besökt flera skolor runt om i Örebro län och pratat med unga om varför det är viktigt att bryta det långa högerstyret i Europa.

Vi har pratat om att det inte finns nya moderater i Europa. Bara en mörkblå höger som inte vill ha bindande klimatmål, som inte har förslag för att skapa fler jobb för unga och som vill fortsätta bygga Fort Europa.

Det är dags för något nytt. Vi menar att det är dags för en socialdemokratisk politik i Europa där vi investerar i varandra och i framtiden. Det är dags för varann.

Förbundssekreterare SSU och EU-kandidat (S), plats 7

Disa Chrapkowska

Ordförande Örebro Läns SSU-distrikt

Ellinor Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons