Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är fel att investera flera miljoner i Örebros konserthus

Annons

Den överordnade uppgiften för alla svenska kommuner är att tillhandahålla kvalitativ välfärd som kommer alla medborgare till del på lika villkor. Barnomsorgen, skolan och äldrevården är de tre viktigaste hörnstenarna som en kommun är skyldig att ombesörja på ett professionellt, tryggt och förtroendeingivande vis.

Utöver detta finns det andra områden där kommunen kan stå för goda insatser som utjämnar skillnader och ger så många som möjligt chansen att göra sin egen potential rättvisa. Det gäller exempelvis föreningsbidrag till idrottsklubbar – som därigenom även kan erbjuda barn med svaga ekonomiska hemförhållanden att delta i sin verksamhet. Ett annat exempel är subventioner till kulturverksamhet riktad mot barn och ungdomar, barn som tack vare det får ge utlopp för sin kreativitet – utan alltför höga avgifter. Detta är bra, viktigt och värt att uppmuntra.

Ibland händer det dock att fokus flyttas från dem som verkligen behöver uppbackning till kommersiella aktörer som ska stå på egna ben. Vi såg det i höstas när kommunstyrelsen anslog miljontals kronor till HK Örebro – för hyreskostnaden av en jumbotron i taket på ishallen. Vi ser det nu när det på kommunstyrelsens bord lägger ett förslag om att utreda möjligheten att investera tiotals miljoner kronor i konserthuset – en investering som skulle kräva att kommunen åtog sig att anslå ytterligare sex miljoner per år för att täcka Länsmusikens (som bedriver verksamheten) driftkostnader. Miljoner som skulle göra stor nytta i välfärdens kärna eller inom den kommunala kulturskolans ungdomsverksamhet.Det finns principer som är värda att aldrig tumma på. En av dem är att kommunens ansvar är strikt förbehållet dem som behöver det för att kunna utvecklas i rätt riktning och känna trygghet i vardagen. Den principen är inte applicerbar på professionella hockeyklubbar eller Svenska kammarorkestern. De har skyldigheten att genom egna ansträngningar säkerställa sin verksamhets framgång. Därför tänker jag, när ärendet om godkännande av förstudie behandlas i dag, rösta nej och yrka att de pengar som skulle ha finansierat utredningen, 400 000 kronor, i stället tillfaller Kulturskolans ungdomsverksamhet.

Marcus BäckströmErsättare i Kommunstyrelsen Örebro (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons