Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det egna samvetet viktigare än lagen

Annons

Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Så lyder den 18:e artikeln i FN:s allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna, som även Europarådet har fastslagit (resolution 1763 (2010)).

Hösten 2010 antog Europarådet en resolution som innebär att sjukvårdspersonal inom Europa ska ha rätt att neka till att medverka vid exempelvis en abort till följd av samvetsnöd. Resolutionen vänder sig inte emot abort som sådan utan vill ge en möjlighet för den vårdpersonal som anser att detta strider mot deras samvete att avstå från att medverka.

För en västerländsk demokrati som Sverige borde det vara en självklarhet att sträva efter att dessa rättigheter efterlevs. I stället har Sveriges riksdag lagt fram ett förslag för att inskränka just samvetsfriheten för läkare, barnmorskor, och vårdpersonal som anser att utförandet av en abort går emot deras samvete, av religiösa eller andra etiska skäl.

För mig är en självklarhet att varje människa ska ha rätt att handla efter sitt eget samvete och vara fri att följa sin religiösa eller etiska övertygelse.

Under våren beslutade Sveriges riksdag, med övervägande majoritet att man ska verka för att åstadkomma en ändring av Europarådets resolution. För mig är detta skrämmande. Sverige är det enda land i Europa som aktivt verkade för att åstadkomma denna ändring.

Sverige har varit och är ett föregångsland på många områden, men det här ställningstagandet är något jag skäms för. FN vill det, EU vill det, men inte Sverige. Varför?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons