Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns många bra nämndemän

Annons

Rättvisa kan endast uppnås genom förändringar i nämndemannaorganisationen. Det känns bra att någon äntligen tänker på organisation och inte bara pengar.

Men nu gäller det inte pengar utan rättvisa och många är de fall som gått till bara proffstyckare alltså högre instans där enligt den pågående debatten eliten sitter med ett resultat som många inte sympatiserar med. Man har också i debatten fört fram att det är det överblivna bottenskrapet som blir nämndemän.

Jag har under många år haft möjligheten att jobba med valberedningen i Kumla arbetarekommun och vet att vi och många andra politiska partier gjort många bra nomineringar på nämndemän. Att sedan ersättningen är så dålig har vi vid ett flertal tillfällen påpekat då våra nämndemän inte kunnat få utbildning för sitt uppdrag.

I Kumla har vi under en tid till mångas förtret lagt pengar till nämndemannaföreningen för utbildning. Nämnde tyvärr ordet pengar men då i samband med utbildning som möjligen kunde förenklat möjligheten att göra en ännu bättre insatts som nämndeman. För mig är debatten bara ett sätt att försöka försämra de rättsliga möjligheterna till en rättvis bedömning där alla samhällsgrupper finns representerade.

Det var länge sen man såg en så snabb reaktion från regeringen att tillsätta en utredning vilket gör att man undrar om inte detta utspel av en domare ligger i regeringens riktning att hålla vanligt folk från det rättsliga arbetet. Så har ju skett i många andra fall inom politiken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons