Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fria ordet hotas

Annons

Det är dags, för oss demokratiska partier, att vakna upp! SD:s totalitära kultursyn hotar yttrandefriheten. Tillsammans måste vi bekämpa detta mer högljutt. Det måste stå klart för var och en i vårt land, i vår region eller kommun att om SD får mer makt och kommer i majoritet så är det fria ordet under starkt hot.

Ett fritt och obundet kulturliv är en förutsättning i ett demokratiskt samhälle. De flesta politiker är överens om att vi ska ha ett kulturliv som kommenterar och speglar samhället och tvingar oss att se det med nya perspektiv.

Kultur ska ge betraktaren eller medskaparen möjlighet att ifrågasätta och våga provocera. Politiken är också sedan decennier helt överens om att det offentliga ska ta ett visst ekonomiskt ansvar för att garantera att de fria rösterna ska få höras.

Faktiskt så överens att kulturpolitiken aldrig varit på tapeten som stridsfråga eller ens ansetts som särskilt viktig för att nå nya väljare. Fram till nu.

2016 lade Sverigedemokraterna en genomarbetad motion i riksdagen där deras kulturpolitik presenterades. Innehållet i motionen har nu börjat få genomslag hos SD-politiker i regioner och kommuner. Kulturpolitiken har blivit SD:s viktigaste verktyg för att nöta ner den koncensus som funnits i vårt land om kulturen som yttrandefrihetens viktigaste vaktpost. SD vill nämligen något helt annat.

Enligt Sverigedemokraterna ska våra skattepengar gå till att förändra svenskarnas mentalitet.

Partiet vill använda kulturen som ett sammanhållande kitt – ett verktyg för att stärka nationalismen bland invånarna.

Rent konkret betyder det att den traditionella, folkliga kulturen ska gynnas på bekostnad av fri kultur, mångfald och experiment. Som exempel vill SD stoppa all finansiering av bland andra Etnografiska museet och Östasiatiska museet. I stället ska Dramaten och Operan få höjda anslag för att sprida kulturarvet samt levandegöra den traditionella svenska kulturen.

Vidare ska anslagen till folkbildningen minskas betydligt och biblioteken ska neka människor som inte har fått uppehållstillstånd att ta del av tjänsterna.

För någon vecka sedan var det dags för Kultur- och bildningsnämnden att diskutera revision av regionens kulturplan.

Här blev det solklart åt vilket håll SD vill att regionens kulturpolitik ska gå. SD-ledamoten Virosa Viberg menar att kulturarv, kulturmiljö- och hembygdsfrågor bör lyftas i planen och att frågor om kön, genus, integration, HBTQ, mångfald och etnicitet bör tas bort helt.

Vidare menar Virosa Viberg att endast det svenska kulturarvet bör vara en rättighet för alla målgrupper att ta del av.

Många auktoritära regimer har genom åren försökt styra sin befolkning genom att detaljstyra kulturpolitiken. I SD:s favoritland Ungern har exempelvis samtliga chefer för museer och teatrar bytts ut till regimtrogna nickedockor. I Polen är yttrandefriheten under press genom regimens inblandning i tv och annan media. En utveckling i Sverige som SD skulle välkomna.

Partiet vill skapa en likriktad harmonisk svenskhet där inga avarter, enligt SD:s egen definition, har tillträde.

Vi som är representanter för Sveriges demokratiska partier borde kroka arm och fråga, debattera och pressa SD mer aktivt och uthålligt. Det ligger på vårt ansvar att visa vilka oerhörda konsekvenser SD:s kulturpolitik skulle få för varje medborgare. Låt oss börja, här och nu, i våra regionala och kommunala kulturnämnder.

Catrin Steen MP

Regionråd och vice ordförande

i Fokusnämnd för kultur- och bildning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons