Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går inte att spara sig urden ekonomiska krisen

Annons
Värvar röster. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt och Malin Björk, förstanamn på EU-listan, talar på partiets valupptakt inför EU-parlamentsvalet i Stockholm.

Valet till Europaparlamentet den 25 maj är ett tydligt vägval, där vi väljer vilken riktning EU ska ta och vilka värden som ska styra. Vi i Vänsterpartiet arbetar för ett mer demokratiskt EU som drivs av framtidstro och medmänsklighet, vår politik bygger på öppenhet och solidaritet.

Dagens högerdominerade EU-politik går i motsatt riktning. I eurokrisens spår drabbas miljoner människor av fattigdom, ungdomsarbetslösheten skenar och stater med euron tvingas riva välfärden på direkta order av EU. Medan mer än hälften av Spaniens unga står utan jobb, och medan tre miljoner människor inte längre omfattas av allmänna sjukförsäkringen i Grekland – får bankerna många miljarder euro i krisstöd.

När den sociala misären breder ut sig talar EU:s elit om mer besparingar och fler åtstramningsåtgärder.

Vi har sett att detta innebär att skattebetalare får betala notan för det ekonomiska systemets kris genom privatiseringar och nedskärningar. Detta slår hårdast mot utsatta grupper; arbetslösa, pensionärer, sjukskrivna, papperslösa. I EU fördjupar högerkrafter den kris som skapats, eftersom lösningen bygger på mer av samma misslyckade högerpolitik.

Vi i Vänsterpartiet vill gå en annan väg – vi kan inte spara oss ur krisen. Vi ska inte sälja ut våra gemensamma tillgångar för att rädda banker och storföretag. Vi vill se ett tryggt och solidariskt Europa, där vi tar hand om varandra och har en välfärd som går att lita på. Vänsterpartiet är det tydligaste alternativet som skapar jobb, tar ansvar för klimatet, står upp för kvinnors rättigheter, och skyddar välfärden.

Vi vill rusta för framtiden genom att satsa på infrastrukturen, skydda löntagares intressen och skapa en stark grön utveckling. Det är många med oss som tror på en solidarisk politik och i år ökar vänstern starkt runt om i Europa. Det är glädjande och kommer att ge oss inflytande att förändra Europa i en öppen och modern riktning.

Vi ser också att åtstramningspolitiken som bedrivs från Bryssel främst drabbar kvinnor. För att spara skär man ner de trygghetssystem som skapar jämställdhet och förstör möjligheterna till att driva en feministisk politik.

Vänsterpartiet är det tydligaste feministiska partiet och i Europaparlamentet försvarar vi aborträtten, kvinnors rätt till sin sexualitet och bekämpar prostitutionsmarknaderna. Vi vet av erfarenhet att det krävs en feministisk politik för att motarbeta de orättvisor som biter sig fast inom EU i krisens spår.

En stark feministisk vänsterpolitik är även avgörande för att bekämpa de högerextrema och rasistiska partier som nu växer. Den rasistiska politiken får fotfäste när klassklyftorna växer, motsättningarna ökar och människor är otrygga. Det är ett allvarligt hot mot oss alla som vill ha ett öppet samhälle, såväl i Sverige som i Europa. Vi vet att botemedlet mot detta är en politik som grundar sig i omtanke om varandra.

Vår politik bygger på en demokratisyn där vi genom gemensamt ansvar får makt och inflytande över utvecklingen, ett Europa där du och jag är delaktiga och kan påverka vår livssituation. Det är därför vill vi begränsa makten hos EU:s byråkratiska elit och ge mer makt åt folkvalda politiker.

Vi tror på en demokrati där beslut fattas närmast dem som berörs, där vi tar hand om varandra och där sociala rättigheter står över privata vinstintressen. Ett samhälle som drivs av omtanke och solidaritet, inte girighet och vinstintressen.

Vi går till val som det mest EU-kritiska alternativet och säger nej till den extrema åtstramningspolitiken. Vi kombinerar vårt motstånd mot att mer makt skänks till Bryssel med att föra en aktiv politik för ett jämlikt och jämställt samhälle i Europaparlamentet.

En röst på Vänsterpartiet är en röst för mer demokrati och för en rak vänsterpolitik. Vi är inte till salu – varken i Sverige eller i EU.

Förstanamn på Vänsterpartiets EU-lista

Mia Sydow Mölleby

Riksdagsledamot (V) från Örebro län, Plats 9 på Vänsterpartiets EU-lista

Benjamin Skogqvist

Valombudsman, Vänsterpartiet Örebro

Malin Björk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons