Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det har ett kulturhistoriskt värde och då ska det vara kvar

Annons
Biologiska museet i Karolinska skolan.

Karolinska skolans lokaler drabbades under vintern 2014 av allvarliga vattenskador och en av de platser som drabbades var Biologiska museet. Kommunledningen beslutade att totalrenovera Karolinska skolan, men när det gällde museets framtid fanns en stor tveksamhet att renovera och det första beskedet var att det skulle avvecklas och flyttas.

Många föremål i samlingarna är skadade eller förstörda och hela samlingen är i stort behov av konservering och renovering.

Det mötte starka reaktioner från många som ville att museet skulle behållas och renoveras, bland annat från elevkåren Karolinska skolan, Sällskapet Karolinare i Örebro, Naturskyddsföreningen Örebro län, Naturskyddsenheten länsstyrelsen Örebro län med flera.

På initiativ av Kristdemokraterna genomfördes en utredning i samförstånd med de andra majoritets-partierna. Biologiska mu-seet har under de senaste årtiondena inte underhållits ordentligt och flertalet föremål är skadade och i stort behov av konservering och renovering. Museet har inte använts i undervisningen under de senaste åren.

När utredningen redovisades i november fick kommunledningen frågan för bedömning och slutgiltigt beslut.

Kristdemokraterna föreslog att det skulle finnas kvar. Nu fick vi med oss både Socialdemokraterna och Centerpartiet för att ta ställning till att Biologiska museet ska bevaras, renoveras för att finnas kvar i Örebro och på Karolinska skolan för undervisningssyfte men att det även öppnas upp för guidade visningar för allmänheten.

Utredningen konstaterar att om samlingarna ska behållas i Örebro, så bör de vara kvar i det befintliga rummet – Biologiska museet på Karolinska skolan, utifrån den vetenskapliga, kulturhistoriska och historiska kontexten. ”Museets stora värde är i ett idéhistoriskt sammanhang – den intakta 1800-talsinteriören med gallerier och samtida djur på klossar med lite yngre dioramat” (Erik Åhlander för Naturhistoriska riksmuseet) i Örebro-Karolinaren nr 74, 2014.

”Som helhet har museet ett högt samhälls- och socialhistoriskt värde i och med att tiden här mer eller mindre stått stilla. Det ger en tydlig och bra bild av hur museer såg ut från mitten av 1800-talet” (Susanne Hallgren i Örebro-Karolinaren nr 74 2014).

Det ursprungliga pedagogiska värdet av museet har delvis minskat, men det har fortfarande ett stort kulturhistoriskt värde – vilket självklart motiverar att det ska finnas kvar. Därför finns nu medel anslagna i majoritetens budget för konservering av samlingarna, årlig skötsel och hyra.

Nu kommer hela rummet för museet att renoveras varsamt, samlingarna fräschas upp och konserveras samt en årlig skötselplan tas fram. Museet ska vara tillgängligt för allmänheten viss tid genom guidning. Under sommarlovet kommer det att vara öppet för visning.

Utan kunskap om vår historia har vi svårt att förstå nuet och vägen mot framtiden det, har det alltid varit en grundbult i kristdemokratin. Biologiska museet utgör en liten del av vår ”kulturella navelsträng” i Örebro och länet. Nu kan det dessutom öppnas upp för allmänheten för att berätta en del av vår gemensamma historia.

Det stärker vår gemensamma identitet som medborgare i staden och kan också bli en del i besöksnäringen. Kulturen har alltid ett egenvärde – men ger också som bonus stärkt tillväxt.

Kristdemokraternas vallöfte är nu uppfyllt som en del i majoritetens goda samarbete!

Lennart BondesonKommunalråd (KD)

Anders ÖstmanFörste vice ordförande i programnämnd

barn- och utbildning (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons