Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var fel att skicka 150 miljoner kronor till Stockholm

Annons

Socialdemokraterna i Lindesberg skriver: ”Det kunde blivit bra ihop med vänstern, men nu tar det slut ...” Man letar efter förklaring. Sista meningen kanske ger svar: ”Låt dem som vill överklaga beslut när det går dem emot. Vi vill få arbetsro för att kunna jobba med politik.”

Vänstern i Linde har inte överklagat beslut. Själv har jag däremot som privatperson 2010 överklagat att kommun och landsting skulle skicka sammanlagt cirka 150 miljoner från Örebro län till bygget av Citybanan i Stockholm, en pendeltågstunnel där bara Stor-Stockholms lokaltåg ska få köra. Visst, det minskar trängseln på SJ:s spår, där tåg från Örebro kör. Men stockholmarna borde betala sin lokaltrafik, precis som vi gör med vår. Fräckt att lura Bergslagens fattiga kommuner, som knappt har råd med egna bussar, att skänka jättebelopp till landets rikaste region. Högerregeringen tvingade fram en slarvig ändring i kommunallagen, som tidigare förbjöd kommuner satsa pengar på fjärran äventyr. Staten bör, menar jag, stå för landets järnvägsnät och kommuner för sånt som behövs hemmavid.

Ledande S-politiker har erkänt att om de fattat att det var en tunnel enbart för huvudstadsområdets lokaltåg, hade de röstat nej.

Vänstern har kritiserat och försökt få fram en redovisning av svindlande affärer kring Lindesberg Arena AB. Alla som nu sparar och sliter i skola och omsorg har rätt få veta vad arenan tillåts kosta. Vi kritiserar inte arenan eller idrott, bara att S och M i ohelig allians myglat och gynnat närstående särintressen, i strid mot kommunallag och lagen om offentlig upphandling, LOU. En privatperson har överklagat. Det kan spara stora slantar åt kommunen. För om beslutet trätt i kraft kunde företag, som vägrats tävla om kontraktet, stämt kommunen på skadestånd. Konkurrensverket kunde krävt höga straffavgifter för fusk mot lagen om upphandling. Tack vare överklagandet får kommunen troligen göra ny upphandling i fri konkurrens, som Vänstern krävt från början.

Vänstern anser att pengarna behövs i förskola, skola och äldreomsorg. Socialdemokraterna drev ensamma nedläggning av byskolor och (tillsammans med MP) stora nedskärningar i övriga skolor. Vänstern ville satsa, bland annat minska barngrupper i förskolan, som på flera håll är uppe i 27 barn, men borde vara 15. Till sist vann Vänsterns linje i fullmäktige och skolan slipper skära ner 10 miljoner. Surt för vissa ...

När S-ledarna, mitt i en ekonomisk kris, gör upp med M om jättehöjningar av kommunalrådens arvoden och myglar med miljoner till kompisar i arenabolaget, då måste Vänstern säga ifrån. Sånt maktmissbruk kommer vi fortsätta bekämpa!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons