Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det viktigaste för oss moderater är att sjuka får vård i tid

Annons
USÖ.  Moderaterna tycker det är viktigare att landstinget investerar i USÖ  än att bygga studentbostäder. Socialdemokraterna utlovar en fortsatt utbyggnad av USÖ.Arkivfoto: Håkan Ekebacke

Jag och Nya Moderaterna vill att vårt län ska bli känt för att sjuka får vård snabbt och slipper vänta i långa köer. Örebro län har väldigt goda förutsättningar att ge snabb och bra vård. Det är nära till allt, vi har ett universitetssjukhus och tre akutsjukhus. Men köerna till nödvändiga operationer ökar och vårt (S)-styrda landsting är näst sämst i landet. Det handlar inte om brist på resurser, Örebro har landets näst högsta landstingsskatt. Det handlar om 96 års (S)-styre där vård i tid inte varit nog viktigt.

Det viktigaste för oss moderater är att sjuka ska få vård i tid. Förra valet lovade (S) att patienter skulle vänta max 60 dagar till besök respektive operation eller behandling i specialistvården. Nu sista augusti var antalet patienter som väntat mer än 60 dagar nästan 4 500 till besök och nästan 3 000 till operation eller behandling. Det är ett stort misslyckande. Priset betalas av de sjuka.

Vi vill genomföra en rad åtgärder så att sjuka kan få vård i tid. Vi vill anställa fler läkare och se till att det finns fasta läkare på alla vårdcentraler. I dag finns det vårdcentraler som inte haft fast läkare de senaste två åren, hyrläkare kostar extra pengar, men även tid för den övriga personalen. Vi vill avskaffa remisstvånget, det skulle frigöra tid för läkare och sköterskor i primärvården. Det är nödvändigt att förbättra IT- och stödsystem och administration så att vårdens medarbetare får mer tid för patienterna.

Jag och Nya moderaterna vill inrätta vårdcoacher för mångbesökarna på akuten. Det är specialistutbildade sjuksköterskor som hjälper patienterna med de extra stora vårdbehoven. Resultatet i Stockholm och andra landsting där man infört systemet är mycket gott. Bättre livskvalitet, planerad vård ersätter akut vård och bättre resursanvändning för landstinget. Jag förstår inte varför (S) säger nej till detta.

Vi vill också göra det lättare för andra vårdgivare att starta i vårt län. Det är viktigt både för patienter och för vårdens medarbetare med alternativ i vården. Vi ser i andra län att privata vårdcentraler har lättare att rekrytera läkare. Vi vill öppna delar av specialistvården för vårdval. Kan vi få exempelvis fler barnpsykiatriker att komma hit kan vi snabbare hjälpa unga med ont i själen.

Bättre vård för sjuka äldre är extra viktigt när antalet äldre ökar. Vi vill öka kunskaperna om sjukvården av äldre med ett Geriatriskt centrum. Vi vill inrätta ”Seniorhälsa” för mer förebyggande arbete, för att ge fler friska år till livet. Fler läkemedelsgenomgångar och att förebygga trycksår är andra viktiga delar. Införande av vårdcoacher hjälper framför allt äldre patienter.

Politik handlar om att välja. Vi lovar inte allt till alla. Vi tycker det är viktigare med investeringar i USÖ än att landstinget ska bygga studentbostäder. För oss är inköp av ny medicinsk teknik viktigare än att bygga vindkraftverk. Det är viktigare att ge sjuka vård i tid än att ha lägst avgifter i landet. En röst på nya Moderaterna är en röst för att sjuka ska få vård i tid.

Chatta om valet i Region Örebro (Örebro läns landsting) på na.se i dag. Ställ dina frågor till Marie-Louise Forsberg (S) klockan 11 och till oppositionsrådet Ola Karlsson (M) klockan 11.30. Klicka här för att komma till chatten.

Ola Karlsson Oppositionsråd (M) Örebro läns landsting

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons