Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drivkrafterna till arbete har stärkts

Annons

Att Elisabeth Hammar (S) inte gillar att Alliansen låtit den som arbetar behålla lite mer av sin lön framkommer tydligt av hennes inlägg. I tisdags hade vi en stor offentlig utfrågning i riksdagen angående jobbskatteavdragets effekter. Även om forskare kan göra olika bedömningar av hur många fler som är i arbete på grund av sänkta skatter, så är experterna överens om att jobbskatteavdraget ger betydande sysselsättningseffekter. Vi kan i dag se ett betydligt högre arbetskraftsdeltagande, högre sysselsättning och en lägre arbetslöshet än vad som skulle ha varit fallet utan sänkta skatter. Detta beror på att drivkrafterna till arbete har stärkts. Att fler får behålla mer pengar i plånboken ökar inte bara incitamenten att vilja arbeta – eller arbeta mer – utan ökar även hushållens efterfrågan på varor och tjänster, vilket i sin tur påverkar ekonomin positivt.

Socialdemokraterna hävdar med bestämdhet att det vore bra att höja kostnaderna för att anställa unga och de vill därför fördubbla arbetsgivaravgifterna för denna grupp. Vi undrar hur arbetslösheten bland unga kan minska om man gör det dyrare att anställa yngre personer? Hammar menar att bara den som anställer en arbetslös ungdom ska få sänkta avgifter. Men detta är inget nytt förslag. Redan i dag ges arbetsgivaren särskilt höga subventioner för den som anställer en arbetslös ung person. Det kallas nystartsjobb och har funnits i flera år.

Vi är övertygade om att drivkrafter till jobb måste fortsätta att stärkas samtidigt som trösklarna för de grupper som står långt från arbetsmarknaden måste sänkas. Det är bara genom att fler arbetar som vi kan bygga Sverige starkt och trygga en god vård, skola och omsorg för alla. Genom regeringens reformer som jobbskatteavdraget och rut- och rot har fler kunnat lämna ett utanförskap till förmån för arbete, företagsamhet och gemenskap.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons