Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare att leva med stomi - men orättvis ersättning

I Sverige finns cirka 25 000 personer som är stomiopererade och som lever med en påse på magen som tar hand om avföringen.

Annons

Ibland läcker påsen. Till exempel under träning, av viss slags mat eller av att häftplattan lossnar under natten. Då kan det hända att man vaknar med flytande bajs i sängen.

Att leva med stomi innebär därför fördyrade levnadsomkostnader.

Är de högre än 28,5 procent av det så kallade prisbasbeloppet, cirka 12 654 kronor under 2014, betalas de av Försäkringskassan.

Detta regleras i lagen om Handikappersättning och berör mer än 60 000 personer. I kronor: drygt 1,2 miljarder.

Men hur dessa pengar fördelas är att likna vid ett lotteri, visar alla de berättelser vi får in från framför allt ungdomar. Låt mig ge två exempel:

Susanne, 40, beräknar att hon i år har extra utgifter på 14 448 kronor på grund av sin stomi. Hon blev beviljad Handikappersättning.

Anders, 22, är universitetsstuderande. Länge tyckte han att det kändes pinsamt att för främmande människor i detalj behöva redogöra för sina bajsproblem och läckage, hur han med jämna mellanrum bajsar ner sin säng.

När han i våras tog mod till sig och kom in med sina krav, svarade Försäkringskassans handläggare med att ”pruta” ner dem precis så mycket att de med några hundralappars marginal hamnade under gränsen på 12 654 kronor. Därmed blev han inte beviljad Handikappersättning.

Låt mig jämföra Susanne och Anders:

Anders ansökte om ersättning för toalettpapper på 480 kronor mer per år än en normalkonsuments. Fel, hävdar Försäkringskassans handläggare. Den är bara 210 kronor högre. För Susanne kom Försäkringskassan fram till 240 kronor.

Susanne fick 1 631 kronor i ersättning för extra utgifter för sängkläder. Anders yrkade på 1 500 kronor. Fick beviljat 396 kronor med motivering att ”du kan handla på Ikea”.

För att hålla sig ren behöver Anders duscha två gånger per dag, vilket leder till extra kostnader. Fel, hävdar Försäkringskassans handläggare. Det är normalt för alla att duscha två gånger per dag. Det innebär därför inga extra kostnader. För Susanne var detta rimligt.

Susanne fick 1 290 kronor av Försäkringskassan till en specialbaddräkt. Anders fick avslag på sin ansökan om ersättning på 1 400 kronor för specialsydda stomipåsar att använda vid bad.

Ett system där det är upp till enskilda handläggare på Försäkringskassan att godtyckligt avgöra hur mycket toapapper jag och andra stomiopererade gör av med varje år eller hur ofta vi bajsar ner oss, är ovärdigt en modern välfärdsstat.

För Anders del kan handläggarnas olika tolkningar leda till att han tvingas ge upp sina studier.

Att leva på studiemedel är tufft för fullt friska studenter.

Att göra det för stomiopererade med allt vad det innebär av extra kostnader är nästan omöjligt utan ekonomisk hjälp.

Varannan som får Handikappersättning är stomiopererad. Vi är många, därför är detta en fråga för vår nya socialförsäkringsminister att ta tag i omgående!

förbundsordförande ILCO Tarm- uro och stomiförbundet

Bo Karlsson,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons