Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitidrottens betydelse för kommunen

Annons

Svar I NA den 30 december har Jan Greve en debattartikel där han ifrågasätter kommunens samarbete med ÖSK och ÖHK och refererar till en doktorsavhandling vid Örebro Universitet som är kritisk till kommunernas satsning. Har läst doktorsavhandlingen och är själv kritisk till delar av både den och andra, motsvarande rapporter jag tagit del av.

För kommunens del handlar det om att öka livskvalitén för de som bor och verkar här, att locka fler studenter, boende, arbetskraft, turister och företagare till kommunen och att elitidrotten utgör en viktig förebild för den angelägna, sociala ungdomsidrotten.

För det första har man ofta en utgångspunkt i att kommunerna stödjer elitidrotten och ägnar sig åt bidrag och subventioner. Hela denna utgångspunkt menar jag är felaktig. Här mina argument som undersökningarna ofta inte har med.

1. Elitidrotten utgör en viktig förebild för breddidrotten. Varje barn och ungdom som idrottsrörelsen räddar från social utslagning och missbruk, sparar många miljoner för samhället och skattebetalarna. Idrottsföreningar får ett mycket begränsat stöd och har att skaffa den stora merparten av intäkterna själva genom ideella insatser av barnen, ungdomarna, föräldrarna, medlemmarna och ledarna. Denna viktiga parameter tar man aldrig eller sällan upp i de kritiska undersökningarna.

2. Elitidrotten erbjuder kommunerna ett ömsesidigt utbyte för det samarbete man avtalar om. Satsningen är därför inte ett stöd eller bidrag, utan en investering, Sponsorer/samarbetspartners får i utbyte exponering, affärskontakter, PR och möjlighet att uppskatta kunder, anställda, leverantörer och andra intressenter. För kommunens del handlar det om att öka livskvalitén för de som bor och verkar här, att locka fler studenter, boende, arbetskraft, turister och företagare till kommunen och att elitidrotten utgör en viktig förebild för den angelägna, sociala ungdomsidrotten.

3. I undersökningar som gjorts under årtionden där man tar reda på människors kunskap om och attityder till olika kommuner visar det sig att just elitidrotten har stor betydelse. Lag som till exempel Leksand och Hammarby har hundratusentals regelbunda besökare på sina hemsidor och Facebooksidor från hela Sverige och dessutom från många boende i andra länder. Ingen annan aktivitet kommer i närheten av den uppmärksamhet som framgångsrik elitidrott ger, framför allt inom fotboll och ishockey.

4. Till bilden hör inte minst att åtminstone Örebro hockeyklubb och ÖSK Elitfotboll utgör stora kassakor till kommunen, eftersom klubbarna dels betalar hyra för de arenor man använder och framför allt varje år betalar in tiotals miljoner i sociala avgifter och löneskatter till det offentliga.

Tidigare satsade Örebro Kommun 2,2 miljoner kronor per år för var och en av de båda klubbarna. Denna summa är nu nere i 1,6 miljoner i en budget för kommunen som omfattar drygt 8 miljarder kronor. Min uppfattning är att man borde satsa betydligt mer både på elitklubbarna och den viktiga breddidrotten inom alla idrottsutövningar.

Göran Wickström

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons