Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En arbetslinje värd namnet

Annons
Utbyggnad behövs. I dag fungerar varken godstransporter eller persontrafiken i regionen som den borde, och en satsning på infrastruktur skulle både skapa fler jobb och minska klimatpåverkan, skriver S-representanter. Arkivbild: Stig Nyström

En dryg tredjedel av dem som arbetar står utan full sjukförsäkring. Det konstaterar fackförbundet Kommunal i en rapport som presenterades häromdagen. Förklaringen är att taket i sjukförsäkringen inte har hängt med när lönerna ökat, i själva verket sänkte den moderatledda regeringen taket när den kom till makten. Det innebär att allt färre verkligen får ut 80 procent av sin inkomst om man skulle ha oturen att bli sjuk.

Det är inte en acceptabel situation. Sjukförsäkringen är just en försäkring och vi betalar till den genom de sociala avgifterna. Då måste försäkringen hålla vad den lovar; ersättning för den inkomst man förlorar om man skulle bli sjuk.

I Sverige har vi valt att försäkra oss mot sjukdom tillsammans. Var och en betalar utifrån den lön man har, och ska också få ut i förhållande till inkomstförlusten. Alternativet hade varit att vi tecknar försäkring på egen hand. Det riskerar dels att blir dyrt för var och en av oss, och dels att en del av oss inte hade fått teckna någon försäkring alls, eller få betala en mycket hög premie, till exempel om man har en ärftlig sjukdom eller ett jobb med en ökad risk att skada sig. Det skulle exempelvis kunna gälla en undersköterska som utför många tunga lyft.

Genom att betala till försäkringen ska den som blir sjuk få ersättning för eventuell förlust av inkomst. På så sätt behöver man inte gå från hus och hem utan kan koncentrera sig på att bli frisk. Men för att man verkligen ska få ut 80 procent av sin inkomst, som man faktiskt betalar för, krävs att taken i försäkringarna hänger med när inkomsterna blir högre. Uteblivna takhöjningar och generellt sänkta ersättningar riskerar att medföra att allt fler med normalinkomster tvingats komplettera sitt försäkringsskydd. Redan nu betalar många två gånger, både via de sociala avgifterna och via avgifterna för de kollektivavtalade försäkringarna som många anställda omfattas av. Att människor tvingas betala flera gånger undergräver tilltron till försäkringarna, samtidigt som vi vet att det är billigare och bättre att vi tecknar tillsammans och inte var och en för sig.

En självklar utgångspunkt för försäkringarna är att alla som kan jobba också gör det. Under senare år har allt fler människor slagits ut från arbetsmarknaden. Det har flera orsaker. Människor får inte den rehabilitering som krävs för att de ska kunna komma tillbaka till arbete. Det råder brist på arbetsmarknadsinsatser och regeringen är passiv när det gäller att skapa nya arbeten. Vi närmar oss en situation med hög arbetslöshet och brist på arbetskraft samtidigt. I Örebro län är detta extra tydligt. Drygt 8000 fler personer i länet hade haft ett jobb om regeringen upprätthållit samma sysselsättningsgrad som den socialdemokratiska regeringen.

Nu krävs en aktiv arbetsmarknadspolitik med praktikplatser och utbildning så att människor kan ta de jobb som finns, med nya lösningar liknande de som nu ska prövas i Örebro kommun. Det krävs en aktiv näringspolitik som ser till att nya jobb skapas. Det krävs betydligt kraftigare satsningar på infrastruktur, inte minst järnväg. I dag fungerar varken godstransporter eller persontrafiken i regionen som den borde. En sådan satsning skapar fler jobb och minskar klimatpåverkan. Det krävs bättre fungerande försäkringar med solidarisk riskutjämning och rehabilitering, så att fler får möjlighet att komma tillbaka till arbete efter sjukdom eller arbetslöshet. Det krävs en arbetslinje värd namnet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons