Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra organisation är mycket viktigare än mer pengar

Annons

Dagens debatt i media tycks bara handla om pengar eftersom slutklämmen på många debatter blir att med mera pengar så löser sig allt. Jag tillhör dem som fortfarande tror på att en bra organisation är av större värde för de verksamheter man är satt att sköta. Jag kan inte se att mer pengar och mer personal ska lösa alla problem. För mig är ett sådant resonemang att inte ta ansvar för det man är satt att sköta.

Organisationen är enligt min uppfattning oerhört viktig och inga pengar i världen står över det. Där jag arbetat eller varit verksam på annat sätt (den privata sidan) har det till och med hänt att mindre personal har gett en bättre arbetsmiljö och ett effektivare arbetssätt.

Det är inte svårt att förstå att detta är svårare i offentlig sektor men varför aldrig diskutera frågan? I de debatter som förs finns ingen rim och reson eftersom man blandar ihop investeringar och verksamhet huller om bladder.

Investeringar är nödvändiga om vi ska föra ett samhälle framåt men det är viktigt att komma ihåg att det är en summa som betalas en gång. När det gäller verksamhet ska den utgiften betalas år efter år och naturligtvis också precis som i dag räknas upp med de medel som finns tillgängliga.

Kumla kommun omsätter cirka en miljard tvåhundratusen varje år och ökar hela tiden sin omsättning genom inflyttning trots att regeringen inte har ökat sina bidrag till skola, äldreomsorg med mera. Att vi i det läget måste låna kanske tvåhundra miljoner till utbyggnaden och förbättringen av kommunens fastigheter kan inte skada vårt anseende som en välmående kommun.

Lägger man till det att kommunen satt undan cirka tre hundra miljoner kronor till framtida pensioner vilket inte många andra kommuner gjort blir inte jag särskilt orolig.

Lägger man därtill att vi kan låna pengarna till under tre procent under fem år blir jag ännu lugnare. Att fackliga organisationer är missnöjda förstå jag eftersom jag jobbat i den fackliga rörelsen under många år. Men att hela tiden skylla på politiker är lätt men så vitt jag vet har politikerna gett förutsättning både för löneökningar och utveckling av kommunens verksamheter.

I debatten som förs i dag verkar det som om politikerna också ska driva verksamheten. Nej ta nu för ... och se över verksamheterna och se till att Kumla får den verksamhet som en välskött kommun har rätt till.

Och tack till alla er som gör ett fantastiskt arbete längst ut i organisationen. Det senaste exemplet på att mer pengar och mer personal utan en förbättrad verksamhet är polisens ökning med tre tusen poliser men ingen förbättrad verksamhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons