Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bransch i medvind

Annons
Matgäster. Trots finanskris och en vikande konjunktur har hotell- och restaurangbranschen klarat sig bra ekonomiskt. Arkivbild: Michael Brannäs/SCANPIX

Hotell- och restaurangbranschen är oerhört lönsam – och har fortsatt växa även under finanskrisen. Bara här i Örebro län omsätter 218 restauranger, hotell- och konferensanläggningar 1,3 miljarder kronor netto årligen. Ändå är lönerna låga och många har osäkra anställningsvillkor. Personalomsättningen är hög, på omkring 40-45 procent årligen, och många lämnar vår bransch redan innan de har fyllt trettio år.

Den rapport som Hotell- och restaurangfacket har tagit fram visar att hotell- och restaurangföretagen går som tåget, har stor framtidstro och att branschen inte alls går dåligt i tider av ekonomisk kris. Det finns mycket goda ekonomiska förutsättningar att förbättra för de anställda i vår bransch här i Örebro län.

Rapporten ”Att dela med sig av kakan – en rapport om lönsamheten i hotell- och restaurangbranschen” som vi just har släppt slår hål på myten om den lilla olönsamma restaurangen som kämpar med höga kostnader. Visst finns det små företag, men det är inte här de anställda finns. Hälften av alla företag i vår bransch har inga anställda. På restaurangerna arbetar fler än fyra av tio på endast tre procent av företagen.

På hotell och konferensgårdar är mönstret detsamma. Här är tre av fem anställda koncentrerade till åtta procent av företagen. Därför menar vi att i diskussionen om arbetstagares villkor måste vi ta utgångspunkt i de stora företagen och koncernernas förutsättningar – för det är här de anställda finns.

När det gäller de ekonomiska förutsättningarna för restaurangbranschen kan vi slå hål på ännu en myt – branschen är inte så konjunkturkänslig som tidigare påståtts. Sedan 2004 har omsättningen i branschen ökat kraftigt, även under krisen 2008–2009. Här klarade sig vår bransch mycket bättre än andra branscher, vilket är ett tecken på finansiell styrka.

I tider när vi hör rop på lägre minimilöner vill vi bara påpeka att restaurangerna fortsatte att gå starkt även under 2011. Försäljningsutvecklingen för hela restaurangbranschen ökade med 6,3 procent mellan 2010 och 2011. Detta motsvarar en ökad omsättning på 4,7 miljarder kronor på endast ett år.

För de anställda i vår bransch ser det dystrare ut. De har inte fått del av det ekonomiska utrymme som finns. Minimilönen för en 18-åring ligger på 14 000 kronor för en heltid. 38 procent av de anställda ligger i dag på avtalets minimilöner. Dessutom arbetar 36 procent av de anställda deltid. En rad faktorer och politiska beslut som har gynnat hotell- och restaurangföretagen.

Turismen har stadigt ökat i Sverige med nästan 42 procent i fasta priser sedan år 2000, vilket gynnar hotell- och restaurangbranschen. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga har gett tio miljarder mer i fickorna på de företag som ofta beskrivs som små och olönsamma. Den sänkta restaurangmomsen kostade statskassan 5,4 miljarder. Kort tid har gått, men inga synliga effekter på viljan att anställa har synts i de preliminära utvärderingarna.

Nu börjar vår avtalsrörelse. När vår motpart ropar på ekonomiskt ansvarstagande tycker vi att det är viktigt att lyfta fram hur liten del av det ekonomiska utrymmet som vi egentligen kräver.

Sonja BerthsjöAvdelningsordförande Hotell- och restaurangfacket

Mälardalen

Ella NiiaFörbundsordförande

Hotell- och restaurangfacket

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons