Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fotbollsklubb i kris

Annons
Tappar mark. Efter åtta omgångar i Fotbollsallsvenskan ligger ÖSK sist i tabellen med tre poäng. I det här utsatta läget är det viktigt att publiken inte sviker laget, skriver Göran Wickström.Arkivbild: Kicki Nilsson

Det är lätt att sitta på läktaren och tycka. Det är lätt att i efterhand ha de kloka lösningarna. Vi är samtidigt många supporters, medlemmar, aktieägare och sponsorer som har idéer och synpunkter för klubbens bästa både i fram- och motgång. Vi stöttar alltid ÖSK, som vi har i våra hjärtan.

Jag tror mig tillhöra optimisternas skara. Jag tillhör också dem som menar att det är okej att göra misstag, bara man inte upprepar samma gång på gång. Jag tillhör dem som tycker att man inte ska ställa högre krav på andra än vad man gör på sig själv.

Spelare, tränare, ledare, funktionärer, anställda och förtroendevalda i ÖSK har gjort ett mycket bra arbete de senaste åren vad gäller att få laget att spela en offensiv fotboll, få in fler, lokala talanger i lag och trupp, att bygga upp en starkare ekonomi, ett bättre varumärke med mera. Detta ska man ha all heder av. Inte desto mindre är man nu i en kris.

Man har innan Kalmarmatchen tagit sju av 48 möjliga seriepoäng sedan den 22 augusti i fjol. Man har förlorat de bästa spelarna. Man ligger sist i Allsvenskan. Man har förlorat mycket av det starka goodwillvärde som klubben byggt upp. Man tappar nu mycket spontanpublik och därmed viktiga intäkter. Flera sponsorer och trogen publik har hoppat av. Det är en massiv kritik som riktas mot laget och klubben på en rad webbsidor. Vad krävs mer för att ÖSK ska kunna beskrivas för att vara i en kris?

Långsiktigt behöver klubben stärka sig vad gäller bland annat fotbollskompetens, kommunikation och affärsmässighet i kontraktsskrivningar. Man behöver utveckla strategier, framförhållning och beslutsvägar. Inte minst krävs det en nära och öppen kommunikation med och snabb återkoppling till supporters, medlemmar, aktieägare, sponsorer, klubbar i regionen och massmedia både i personliga kontakter, på möten och på webben.

Vidare behöver man se över uppdelningen i ÖSK Fotboll (förening), ÖSK Elitfotboll AB och Örebro Spelarinvest AB, alla med olika ordföranden. Medlemmarna i föreningen ÖSK Fotboll har majoriteten av rösterna i ÖSK Elitfotboll AB medan Örebro Spelarinvest AB har det mesta av kapitalet. Som det nu fungerar med representation, årsmöten med mera innebär det i praktiken att medlemmarna har ett begränsat inflytande, trots den formella röstmajoriteten.

Med tur och skicklighet kan man naturligtvis klara sig kvar i Allsvenskan utan några större kortsiktiga åtgärder. Det kan räcka med ett par vinster så lutar sig antagligen många tillbaka och menar att det ordnar sig. I framgångsrika företag kan man aldrig göra så. Är det kris vidtar man åtgärder, går det bra fortsätter man ändå att vidta offensiva åtgärder och utvecklar verksamheten som om det vore en ny match nästa dag. Krismedvetenhet skapar utveckling menar kineserna. Vi ska nog lyssna till dem.

Jag är optimist och tror på alla goda krafter i ÖSK. Jag uppmanar därför alla supporters att stötta ÖSK genom att gå på matcherna även nu när det är tufft.

Örebro

Göran Wickström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons