Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En känsla av frustration

Annons

Jag skriver i vredesmod. I en känsla av frustration, vanmakt och hopplöshet. Möjligen kommer jag att ångra mig ...

Jag har jobbat i snart 25 år som lärare. Jag har lagt en mycket stor del av min bästa tid på att försöka skapa en bra utbildning för elever i gymnasieskolan. Tillsammans med mina arbetskamrater har jag försökt att på alla tänkbara sätt ge förutsättningar för ungdomarna att få växa som människor med kunskaper om livet i stort och smått, kompetens att hantera kommande utbildningar eller arbeten och att bli bra medmänniskor i samhället. Detta har vi gjort inte tack vare, utan trots att politiker av olika färger förändrat, försvårat och förstört. Trots att politiker fattat och fortfarande fattar beslut som strider mot allt som forskning och beprövad erfarenhet har lärt oss,

Trots att vi ser behovet av skolans stödpersonal i form av elevhälsoteam minskas resurserna. Trots att vi vet att den enskilt viktigaste faktorn för ett gott lärande är läraren så minskas antalet lärare per elev. Trots att vi känner till den fysiska träningens betydelse för såväl studieresultat som allmän hälsa så minskar antalet idrottstimmar i skolan. Trots att forskningen tydligt pekar på betygens kontraproduktiva inverkan på studieresultaten så införs alltmer av betygsbedömningar. Trots att kraven från politiker och förvaltning i form av allt mer byråkratiskt pappersarbete fyller allt mer av arbetstiden så ökar kraven på pedagogiska ”resultat” i form av betyg.

Trots allt detta och mycket mer därtill har jag och mina kolleger funnit ett oerhört spännande och roligt arbete tillsammans med massor av underbara elever. Vi har försökt anpassa oss, vidareutbilda oss, utveckla vår pedagogiska kompetens och – faktiskt (!) – att följa med i politikernas växlande kursändringar. Jag vill hävda att vi har lyckats över förväntan väl med vårt arbete och vi får ofta värmande omdömen från elever och föräldrar – inte tack vare politikernas direktiv utan trots dem.

Det senaste året har vi lagt ner massor av tid på att ”imple mentera” den nya läroplanen, att förstå ett undermåligt utformat nytt betygssystem – som även Skolverkets experter dömer ut innan det sjösatts, men som ändå ska användas. Därtill har vi arbetat i veckor med att ta till oss och tillämpa nya pedagogiska grepp inom kommunen, det så kallade BFL. Samtidigt har vi bedrivit undervisning enligt två parallella system med våra gamla och nya elever. Vi har nu så smått börjat hitta former, strukturer och samarbetsmönster.

Kort sagt, börjat återfå lite av den arbetsro som krävs för att kunna bedriva ett långsiktigt och kvalitativt arbete med våra elever. Och i detta finner vi också arbetsglädje. Trots allt!

Då är det dags igen. Klockan 08.30 i fredags morse, närmare bestämt. Fötterna sparkas undan för oss genom att politikerna – på tveksamma grunder och utan att egentligen på ett bra sätt kunna motivera sitt beslut – beslutat att ”nedmontera” hela vår skola och sprida ut oss – någonstans – i de övriga skolorna i Örebro. Och utan att de riktigt vet vad som blir konsekvenserna.

Självklart är det svårt att hålla gymnasieskolorna fulla av elever när politikerna tillåter en överetablering av vinstdrivande friskolor i stan – liksom överallt i landet. Självklart är det ekonomiskt ohållbart när staten sänker de ekonomiska bidragen till gymnasieskolorna – det gäller ju att sänka skatterna till varje pris. Då finns inte ekonomiskt utrymme för alla dessa skolor. Men hur i hela friden vi som lärarkår ska kunna bedriva en vettig och långsiktig undervisning under dessa omständigheter och med allt högre betygskrav på eleverna – formulerade av politiker med en milt sagt reaktionär syn på kunskap, är för mig obegripligt.

Politiker! Om ni menar allvar med era honnörsord om världens bästa skola, sluta då upp med ert inkompetenta fumlande med skolans värld och ge oss rimliga förutsättningar att arbeta. Lägg inte ner Wadköping utbildningscenter!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons