Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En motbjudande smak av lönedumpning

Annons

"Läkerol hade inte varit Läkerol om det inte vore för Adolf Ahlgren, en grosshandlare med näsa för bra affärer".

Företaget grundades 1885, "Läkerol" har funnits sedan 1909 samt "Ahlgrens bilar" sedan 1953. De produkterna har varit två av Gävles, och kanske landets, mest kända varumärken. I februari gick Leaf Sweden in i Cloetta som är ett börsnoterat aktiebolag.

Nu föreslår Cloetta att tillverkningen flyttas från Gävle.

Företagets inriktning att flytta produktionen från redan vinstgivande anläggningar visar vilken värdering de gör av sina anställdas, ofta mångåriga, slit. Tillsammans med flera andra anläggningar i Norden, planerar de nu att lägga ner bland annat fabriken i Gävle och flytta produktionen till Levice i Slovakien. Orsaken är naturligtvis vinstmaximering, genom sänkta lönekostnader, vilket betalas av våra kamrater i Gävle som tvingas ut i arbetslöshet. Detta visar även Cloettas totala brist på tagande av samhällsansvar, då beslutet även drabbar samhället som helhet.

För att aktieägarna ska bli nöjda och glada så vill man säga upp 100-tals anställda, många med över 30 års arbete i företaget bakom sig, för att öka vinsterna än mer. För det handlar inte om att fabriken i Gävle går med förlust och har en låg produktivitet. Tvärtom! Arbetarnas insatser i Gävle-fabriken har resulterat i goda vinster åt ägarna. Men detta tar man ingen som helst hänsyn till. De anställdas situation/villkor är ovidkommande.

Bland annat ¿Läkerol¿ och ¿Ahlgrens bilar¿ kommer få en kraftig, motbjudande, smak av lönedumpning och arbetarfientlighet. En smak som förhoppningsvis många av våra medlemmar, vid fullföljande av planerna, väljer att undvika.

Vi, företrädare för samtliga anställda inom svenska ORKLA-företagen (Procordia Food AB, SAPA, Abba Seafood, Göteborgs Kex, OLW, KåKå samt Jästbolaget) anser dessa planer vara skamliga och kräver liksom våra kamrater på fabriken i Gävle att produktionen stannar kvar och att nedläggningen stoppas!

Stefan Hall Klubbordförande,Livsklubben

Kumla-fabriken, Procordia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons