Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny tjänst som näringslivsutvecklare ska hjälpa företagen

Annons
Stor uppslutning. Intresset var stort när det bjöds på musik i Askersunds hamn en solig sommarkväll i mitten av juli i år. Arkivfoto: Linnéa Katz

Efter att ha många år av gnetande bakom oss, ser vi att Askersund har goda möjligheter till en positiv framtid. I ett socialdemokratiskt Askersund hamnar jobben och skolan överst på prioriteringslistan.

Kommunen skapar inte jobb, mer än de kommunala jobben. Vi kan och ska i stället hjälpa våra företag så att de utvecklas. För att klara detta vill vi inrätta en tjänst som näringslivsutvecklare. Beroendet av en större arbetsmarknad än den Askersund kan erbjuda, gör kollektivtrafiken viktig.

Vi kommer under 2015 se en dramatisk förbättring av turtäthet och service på våra ”stora stråk”, Askersund, Hallsberg och expressbussarna till Örebro. Med rätt åtgärder kommer det bli ännu lättare att bo i vår kommun och arbeta antingen här eller längre bort.

Skolans resultat är inget att vara stolt över. Orsakerna till de låga resultaten är många och lösningarna för att komma till rätta med dem är säkert också många. Med en socialdemokratisk regering i landet och i kommunen har vi ett program där vi tänker genomföra stora förstärkningar. Vi tillför sju nya lärare och förskolelärare.

Ytterligare drygt tre miljoner riktas till de skolor som har de sämsta resultaten. Dessa pengar ska användas till olika typer av insatser. Vi behöver låta lärare vara lärare och avlasta dem från så mycket ”byråkrati” som är möjligt. Vi får ingen kvalitetshöjning i Askersunds skolor genom att ombilda kommunala skolor till friskolor. Man ska kunna utbilda sig hela livet. Det blir fler platser på komvux, större möjligheter till omskolning under sin livstid. Traineetjänster inom vård och omsorg, ger både utbildning och jobb.

Plånboken ska inte avgöra vilken vård och omsorg du erbjuds. Vi vill öka inflytandet för våra äldre så att de i större utsträckning ska kunna påverka sin service. De ska bestämma mer över vad som ska göras och när, exempelvis kunna välja promenad framför städning. Ett mer flexibelt serviceutbud. Detta vill vi göra inom ramen för den kommunala hemtjänsten och vården. Vi tycker det är viktigare att kunna påverka innehållet i servicen än att påverka vem som utför den. Med borgarnas valfrihetssystem kommer extra service kosta pengar för den enskilde. Detta är skillnaden mellan vår valfrihet och de borgerligas.

Ska man trivas riktigt bra i en kommun måste man veta att skolan och vården håller hög kvalitet. Utöver det behöver vi också ha möjlighet till en rik och aktiv fritid.

För våra yngre vill vi utveckla ett ungdomens hus. Ett aktivitetshus där man kan göra många olika aktiviteter. Själklart ska de unga vara med och forma detta. Föreningslivet gör en jätteinsats och de behöver stöd både i form av föreningsbidrag och personellt stöd i olika former. Vi ska i alla våra verksamheter tänka på att alla människor ska ha möjlighet att delta. Därför är begreppet ”Tillgänglighet för alla” ett genomsyrande begrepp även i socialdemokratisk politik. Vi ser fram emot att få väljarnas förtroende i ytterligare fyra år.

Kommunstyrelsens ordförande (S)

Askersund

Per Eriksson

Fotnot. I en annons i måndagens NA uppgavs fel partibeteckning på Per Eriksson.

Chatta om valet i Askersund i dag. Gå in på na.se och ställ dina frågor till kommunstyrelsens ordförande, Per Eriksson (S) kl 11 och till Caroline Dieker (M) kl 11.30. Klicka här för att komma till chatten!

Per Eriksson Kommunstyrelsens ordförande (S) Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons