Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stat ska vara fri från religion

Annons
Ingen sanning. Eftersom ingen religion kan bevisa att just den står för sanningen, bör en stat inte byggas med argument från någon religion, skriver Fredrik Idevall.

Många människor anser att de har stöd av det de kallar Gud. De tror på sina gudar och de ska självklart ha möjlighet att utöva sin religion. Visst finns plats för Gud! Men för väldigt många i dagens samhälle behövs inte gudar för att förklara, förmana eller trösta. Det klarar människor av bäst själva genom vetenskap, demokrati och mänskligt stöd.

I dag vill de flesta ha frihet att själva välja livsåskådning. Tyvärr är inte möjligheten att själv välja livsåskådning en självklar rättighet för alla. Inte ens i Sverige.

Religion och religiösa företrädare med anspråk på att veta sanningen och som hävdar rätten att styra över andras liv är i dag de främsta hindren för religionsfrihet för alla på samma villkor.

Eftersom ingen religion kan bevisa att just den står för sanningen, bör en stat inte byggas med argument från någon religion. Argumentation som bygger på ”Jesus sa”, ”det står i Koranen” eller ”enligt Havamal” är därför inte acceptabla grunder för gemensamma lagar och regler. Vi bör bygga en stat utifrån vad människor tycker är rätt och fel.

En vanlig invändning mot religionsfrihet för alla på samma villkor från de som tror på den kristne guden, är att Sverige är byggt med kristna värderingar och på kristen tradition. Man menar att förmåner och företräde för kristna organisationer framför andra livsåskådningar är bra och naturligt. Kristna värderingar anses bra för att de är just kristna. Visst har den kristna kyrkan och kristna värderingar haft stort inflytande på samhällsutvecklingen i Sverige. Men det har varit på gott och ont. Kristna är inte så snabba att själva ta upp att den svenska kristendomen arbetat hårt mot synen på människors lika värde genom att hävda att ”makten är given av Gud”, förtryckt homosexuella och förnekat de som tagit sitt liv rätten till en värdig begravning. Allt som görs i gudars namn är sannerligen inte gott.

Vi behöver helt enkelt inte lyssna på kristna på grund av att de säger att de tidigare har gjort bra saker. De är ett dåligt argument. Ska vi lyssna till dem som tror på den kristne guden, ska vi göra det för vad de gör och står för i dag.

Humanisterna anser att ingen livsåskådning ska sättas framför någon annan. En stat som bygger på kristendom eller någon annan religion innebär per definition att staten inte är religiöst rättvis. Sverige i dag är tyvärr inte en sekulär stat fri från religiös makt. Kristendomen, och speciellt Svenska kyrkan, har fördelar i lagstiftning och offentlig verksamhet som inte andra livsåskådningar har. Men det räcker inte med en sekulär stat. Varje individ måste ha rätt att få utöva sin livsåskådning, leva som de vill i vardagen. Ingen livsåskådning, företrädare för någon livsåskådningsorganisation eller medmänniska bör någonsin få hindra någon individ att utöva sin livsåskådning eller begränsa någon individs mänskliga rättigheter. Nu har vi lämnat lagen och gett oss in på hur vi människor behandlar varandra. Religioner, traditioner och kulturer ställs mot individens rätt att få leva sitt liv som de vill.

Humanisterna kommer att fortsätta att agera för att alla ska få samma rättigheter även om vissa religiösa företrädare tycker att vi är jobbiga. Det gör vi för att vi vill ha en värld som är bra för människor, inte en värld som påstås passa en eller annan gud. Det finns helt enkelt inte plats för gudar i det moderna samhället!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons