Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entreprenörskaps- och naturskola ska inte tas bort

Annons

Det har funnits en diskussion i Örebro kommun om att spara på naturskolan och entreprenörskap i skolan. Som Centerpartister går detta klart mot våra långsiktiga ambitioner när det gäller klimatarbetet och arbetet med entreprenörskap. Därför har vi valt att lyfta frågan.

Det är i dag många barn och unga som kommer längre och längre bort från naturen. Detta är mest påtagligt i våra största städer men även i Örebro. En av de mest fantastiska sakerna med Örebro är att var man än bor kan man ta cykeln till naturen. Vi är omringade av ängar, vattendrag och skog. Det är en stor resurs för Örebro och örebroarna. Naturupplevelser är lika viktiga för folkhälsan som idrottandet.

I Örebro har vi sedan några år haft en ”Naturskola” geografiskt placerad invid Naturens hus.

Verksamheten har under hösten varit hotad då den felaktigt setts som en del av den vanliga skolan. Naturskolan ger kunskaper och inspiration till unga att närma sig natur och den livskvalitet som det ger. Det andra uppdraget är att ge pedagoger inspiration att använda naturen i undervisningen, vi får alltså en ringar på vattnet effekt. Örebro vill dessutom få till ett Naturrum enligt nationella krav placerat invid naturreservatet Oset – Rynningeviken. För att en sådan mötesplats ska bli bra måste en naturskola finnas. Naturskolan är viktig i kommunens strategiska arbete med klimatfrågan. Ska vi lyckas bryta den negativa klimattrenden måste vi arbeta förebyggande med våra barn och ungdomar.

Förutom trygghet i, och kunskap om naturen är förmågan att tänka nytt något som är otroligt viktigt att vi rustar våra unga med. Samhället utvecklas hela tiden, och entreprenörskap handlar om så mycket mer än att starta företag. Förutom det viktiga företagandet handlar det om att se lösningar där andra ser problem, det handlar om att ta sig för saker, skapa ny utveckling och nya möjligheter. Därför är arbetet som skolorna gör kring entreprenörskap ovärderligt. Att ta bort projekt kring detta kan möjligtvis ge kortsiktiga besparingar, men långsiktigt ger det sämre förutsättningar för framtida lösningar på klimatproblem och andra utmaningar.

Centerpartiet anser att både Naturskolan och entreprenörskap i skolan fyller en så viktig långsiktig funktion att det vore dumt att fortsätta ställa dessa verksamheter mot övriga behov i skolvärlden. Därför lyfter vi nu dessa och finansierar på andra håll i kommunen, för att säkerställa att de finns kvar och fortsätter verka för långsiktighet, säkerhet i vår natur och nytänkande.

Rasmus Persson

Kommunalråd för Centerpartiet

Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons