Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etiopien skärper lagarna mot internetanvändning

Annons

Etiopien, ett av de minst utvecklade länderna i världen med dålig infrastruktur och med låg ”Internet Penetrationsgrad”, har infört en ny lag som kriminaliserar användningen av VOIP-tjänster (Voice Over Internet Protocol) såsom Skype. Användare kan få upp till 15 års fängelse.

I enlighet med Internationella teleunionen (ITU) har endast 0,75 procent av Etiopiens befolkning möjlighet till internetanvändning. Etiopien är därmed ett av de länder i världen, med bara Östtimor samt Kongo Demokratiska republiken bakom sig vad gäller tillgänglighet och användning av internet.

Etiopien är bland de största biståndsmottagarländerna av svenskt stöd, för 2011 drygt 260 miljoner kronor. Regimen i landet inför alltfler begränsande lagar för sina medborgare. Enligt Öppna Net-initiativet är vissa internationella organisationers webbplatser, inklusive mänskliga rättighetsgrupper, redan blockerade i Etiopien.

Enligt Reportrar utan gränser framhålls att regeringen använder ”sofistikerad teknik för att filtrera e-post och alla andra internetbaserade kommunikationslösningar, inklusive sociala nätverk”. Den lag som förbjuder användning av Skype och andra internettelefonsamtal är bara en förlängning av ingripandet från regeringen på sina egna medborgare.

Det är förvånande att ledaren för detta land, Meles Zenawi, tycks ha förtroende för sitt ledarskap från västländernas regimer. Det är fortfarande inte försent för vår regering i Sverige samt Europeiska Unionen att genom politiska åtgärder sätta tryck på diktatoriska regimer som den i Etiopien.

Enligt CPJ (Committee to Protect journalist), håller Etiopien sju journalister i fängelse, däribland de två svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye.

Tyvärr har den etiopiska regimen kraftigt begränsat de mänskliga rättigheterna för sitt folk, alltifrån yttrandefrihet till att få leva sitt liv oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Sveriges regering har till en del skuld i detta, gör något eller avgå!

Örebro

NILS LARSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons