Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett förslag som ger vården i Örebro 60 miljoner extra

En väl fungerande hälso- och sjukvård är en hörnsten i det svenska välfärdssamhället. Svensk sjukvård rankas fortfarande högt i internationella jämförelser men vi nås allt oftare av rapporter om att utvecklingen går åt fel håll.

Annons
Socialdemokraterna lovar att anslå mer pengar till svensk sjukvård vilket bland annat skulle gynna landstinget i Örebro.

Dagens brister inom vården riskerar våra möjligheter att svara upp mot framtidens utmaningar. Allt fler blir äldre och kraven på en bättre sjukvård ökar. Vi behöver ge svensk sjukvård ökade resurser för att den ska klara av att hålla god kvalitet nu och i framtiden. Det måste gå före ytterligare skattesänkningar.

Vi socialdemokrater vill stärka svensk sjukvård med två miljarder nästa år. Pengarna ska fördelas till landstingen och användas där de behövs som mest i respektive landsting. Behoven varierar över landet men bristen på personal är ett genomgående problem. Med mer personal skulle stängda vårdplatser öppnas, akutmottagningarna fungera bättre och kötiderna förkortas. Kvaliteten och patientsäkerheten skulle öka och arbetsmiljön förbättras. För att förbättra förlossningsvården krävs att vi utbildar fler barnmorskor. Vi föreslår därför också 100 nya platser på barnmorskeutbildningen redan nu till hösten.

Alla landsting kommer att lägga särskilt fokus på att förbättra situationen för svårt sjuka äldre patienter som ofta skickas fram och tillbaka mellan sin bostad och olika delar av vården. Det kan exempelvis handla om att sjukvården gör hembesök, att det finns möjligheter till direktinläggning av äldre patienter eller att det finns äldrevårdsöverläkare i landstingen. Sådana insatser är också mycket viktiga för att förbättra kvaliteten i äldreomsorgen.

För Örebro läns landsting skulle förslaget innebära cirka 60 miljoner kronor till förstärkning av vården. Det är viktiga resurser som vi kan använda för att ytterligare förbättra vården i vårt län. Bland annat skulle vi kunna anställa fler medicinska vårdadministratörer och därmed låta sjukvårdsproffsen vara proffs fullt ut. Det innebär bland annat att läkare kan få mer tid till viktig vård och behandling av patienter. Vi skulle kunna fokusera ännu mer på cancervården och förbättra den i vårt län genom snabbare vård och behandling för patienterna.

Med den här socialdemokratiska miljardsatsningen skulle vi i Örebro län kunna öka tillgängligheten till vårdcentralerna i länet och intensifiera vårt arbete med att utveckla e-hälsa, till gagn för både patienter och personal. Tekniken kan till exempel förenkla och effektivisera det dagliga arbetet i form av kommunikationen med patienter.

Vi skulle också kunna intensifiera arbetet med att anställa fler sjuksköterskor och läkare. Allt detta skulle vi kunna göra för patienternas bästa. Vi vill kunna garantera en vård av god kvalitet och som också är patientsäker.

Om vi socialdemokrater i Örebro läns landsting får förtroendet i fyra år till av er medborgare kommer vi kunna fortsätta vårt arbete med att trygga kompetensförsörjningen i sjukvården. Till exempel skulle vi kunna förbättra villkoren för våra sjuksköterskor för att kunna utbilda sig till specialistsjuksköterskor.

Vi kommer att fortsätta att driva frågor som leder till fler vårdutbildningsplatser på Örebro universitet. Det är till exempel oerhört viktigt att utöka antalet läkarutbildningsplatser på universitetet. I den här frågan måste regeringen vara lyhörd och ta ansvar. Två kvalitéer som regeringen i dag saknar. Därför behövs det förändring i september.

Socialdemokraterna kommer att prioritera vården. Det står i bjärt kontrast till regeringen som i sin vårproposition meddelat att de ska dra ner på vården med 575 miljoner nästa år. Vi socialdemokrater är beredda att ta ansvar för att säkerställa att hälso- och sjukvården håller vad den lovar och ge alla människor rätten till en trygg vård.

Magdalena Andersson

Ekonomisk-politisk talesperson (S)

Lena Hallengren

Vice ordförande i riksdagens socialutskott (S)

Marie-Louise Forsberg-Fransson

Landstingsstyrelsens ordförande (S)

Magdalena Andersson (S) med flera

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons