Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett socialistiskt samhälle är ingen utopi utan nödvändigt

Lotta Olsson skriver att hon anser att ett socialistiskt samhälle är en utopi, men för mig är det en verklig framtidsbild. Vänsterpartiet vill se ett samhälle som bygger på solidaritet, rättvisa och omtanke om varandra.

Annons
Viktigast. Miljöfrågan är grunden för att bygga ett gott liv åt alla människor. Arkivfoto: Christine Olsson/TT

Solidaritet med andra människor innebär att vi är villiga att dela med oss till de som har det sämre än oss själva. Därför är Vänsterpartiet för en stark välfärd där kostnaderna finansieras med gemensamma skatter. De som tjänar mycket får bidra med fler skattekronor på sin inkomst för att stötta människor som saknar inkomst eller har väldigt låg lön.

I dag är det tvärt om. De med lägst inkomster har fått dela med sig till de som har mycket. Arbetslösa, sjuka och pensionärer har inte fått några jobbskatteavdrag. Ersättningsnivåerna har sänkts för sjuka och arbetslösa och arbetslösheten är fortsatt hög, framför allt för ungdomar. Svårt sjuka människor tvingas ut i arbete eller förlorar sin ersättning. En stark välfärd och solidaritet med andra människor innebär att stat, kommun och landsting erbjuder utbildning, vård och omsorg till alla oavsett hur mycket pengar man har i fickan.

Rättvisa innebär att alla människor ska ha samma rättigheter, möjligheter, men också skyldigheter. Vänsterpartiets framtidsvision är en vision om ett gott samhälle där alla är lika mycket värda oavsett vår bakgrund, där vi har möjlighet att göra våra egna val i livet oavsett plånbokens storlek.

För Vänsterpartiet är det inte rättvisa när rika människor kan köpa sig företräde i vårdkön för en enklare åkomma, samtidigt som cancerpatienter dör av sin sjukdom för att de inte får vård i tid. Det är inte rättvisa när barn som bor i fattiga landsbygdskommuner får en sämre utbildning på grund av små ekonomiska resurser än barn som bor i rika storstadskommuner.

Omtanke om varandra och att vi bryr oss om människor runt omkring oss, och även om främlingar, borde vara en självklarhet. Det finns miljontals människor på flykt i världen, varav bara en liten del lyckas ta sig till Sverige. Vi kan bli ännu bättre på att hjälpa män, kvinnor och barn som flyr från krig, tortyr, våldtäkt och förtryck. Inte bara flyktingar behöver vår hjälp, utan också kvinnan som blir slagen av sin man, barnet som inte får mat då familjens pengar går till alkohol och droger och mannen som mist sina nära och kära. Man kan vara i behov av olika saker under skilda delar av sitt liv och alla hamnar vi någon gång i en situation då vi behöver hjälp av andra.

När jag säger att vi ska hjälpa så menar jag både samhället, men också att var och en av oss enskilda individer har ett ansvar att hjälpa varandra. Vi ska inte bara bry oss om människor. Vi har också ett ansvar att känna omtanke om miljön omkring oss och skydda naturen och djuren som finns på vår jord. Vi människor har varit dåliga på detta under hela mänsklighetens existens och det har satt sina spår.

Miljöfrågan är en av de viktigaste frågorna, för utan rent vatten att dricka, giftfri mat att äta och frisk luft att andas, så spelar det ingen roll hur mycket pengar man har på banken eller om man lyckas få ett jobb eller inte. Jordens överlevnad, och då också vår egen, är prioritet nummer ett. Det är en förutsättning för att vi ska kunna bygga ett gott liv åt alla människor världen över.

Katarina Raneborn (V) svarar Lotta Olsson (M) (18/7)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons