Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett stadsnära naturområde som bör vara ett naturreservat

Annons
Kyrkberget. Kommunfullmäktige utreder vilken status Kyrkberget ska ha i framtiden. Skribenten förordar att det blir naturreservat  för att stoppa eventuell bebyggelse i området.Arkivfoto: Michael Landberg

Allas vår välfärd, vårt välbefinnande och vår framtid är beroende av naturen! Vi behöver grönområden för att må bra. Alla ska ha tillgång till natur för att vandra, leka eller bara vara. Kyrkberget i Lindesberg är ett stadsnära naturområde som är till för alla. Området kan nås av väldigt många. Tack vare det centrala läget kan skolor, förskolor, olika grupper och enskilda använda Kyrkberget för friluftsliv i olika former.

Kyrkbergets naturreservat ska vara, och är, ett område som besöks av barn, unga och gamla. Blommor och bär får plockas, om de inte är fridlysta. Kojor får byggas och det är okej att klättra i träden! Kommunfullmäktige har beslutat att ta fram skötselplan och området som ska bli naturreservat är utritat på en karta. Arbetet med detta har tagit mycket tid och engagemang i anspråk hos många människor. Jag vill att kommunfullmäktiges beslut fullföljs!

De som säger att området inte används har tydligen missat Kyrkbergets dag. Trots regn så var det välbesökt och bland annat genomfördes mulleaktiviteter, orientering, tipspromenad, dans med mera.

Kyrkberget är en blandning av park och lite vildare natur. Det finns flera olika ”rum” på Kyrkberget; Lekrum, vilorum, lärorum och faktiskt en matsal! Olika djur trivs här. Det finns också gott om olika trädslag. Var hittar du en bokskog i Bergslagen? Jo, på Kyrkberget!

Menar Anders Ceder allvar när han vill göra park (vilket det redan är) i stället för naturreservat? Då borde han vara för ett naturreservat! Det är bara om kommunfullmäktige beslutar att göra området till naturreservat, som det kan förbli park! Annars riskerar vi att kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder bygger höghus där! Eller någon annan! Jag vill i alla fall att mina barn och barnbarn ska få leka bland de 250-åriga gamla tallarna eller klättra i eken, studera myrorna och åka pulka på Kyrkberget!

Nu har det skett en upprustning av bänkar och stigar. Nya bänkar och bord har placerats ut och det har röjts och blivit riktigt mysigt på Kyrkberget. Det har skett med kommunala medel, pengar från Leader och Lona samt frivilliga krafter. Många personer har lagt ner ett otroligt arbete för att Kyrkberget ska bli fint och njutbart. Stigarna har breddats och hårdgjorts så att det är lättare att åka rullstol, köra rullator eller barnvagn där.

Nu finns svaren på remissen och dessutom ett förslag till beslut klart. Den heter Förslag till beslutsalternativ vid bildande av naturreservat på Kyrkberget samt redogörelse för remissvar. Om man som privatperson vill ta del av svaren på remissvaren, så kan man få den till sin mejl, genom att ringa kommunens växel. De problem som tagits upp, går att hitta en lösning på, så att de beaktas i den kommande skötselplanen och föreskrifterna för Kyrkberget.

Ta gärna en promenad på Kyrkberget eller låt oss träffas på kafferep en söndag eftermiddag i höst och visa att det är ett underbart naturområde att vara i! Vi kokar kaffe på den nya eldstaden och byter kakor med varann. Någon kanske kan spela en låt! Läsa en dikt! Det blir trevligt! Välkommen!

Kyrkbergsaktivist och miljöpartist

Agneta Nilsdotter

Agneta Nilsdotter (MP) Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons