Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett svek mot kulturen att satsa 800 000 på en fotbollsförening

Annons

Behcet Barsom (KD) och Eva Eriksson (S) utvecklar i en replik på min artikel om fotbollssatsningen i Vivalla sin syn på kultur- och medborgarnämndens uppdrag och verksamhet. Det är väl känt att vi i Folkpartiet i mycket har en gemensam grundsyn med nuvarande majoritet. Vi är stolta över kvaliteten i vår verksamhet. Ett gott exempel är den satsning på barn och unga som genomsyrar helheten.

Men debatten här handlar inte om detta utan hur de pengar som anslås till nämnden fördelas. När kommunfullmäktige beslutar att avsätta tre miljoner till kultur- och idrottsföreningar 2012 får kultur- och medborgarnämnden en miljon kronor och fritid- och turistnämnden två miljoner. Kultur- och medborgarnämnden, som är den nämnd som har ansvar för kulturföreningsutveckling, väljer då att lägga 800 000 av denna miljon på fotbollssatsningen i Vivalla. Det är i detta sammanhang som sveket mot kulturföreningarna ska ses!

För oss i Folkpartiet känns det självklart, att vår nämnds andel av dessa pengar ska gå till kulturen, då två miljoner redan avsatts för idrottsföreningarna. Men kultur- och medborgarnämndens nuvarande majoritet tycker uppenbarligen att kulturen får vad den behöver.

För 800 000 kunde kulturföreningarnas sparbeting från 2010 på tio procent återställts, Kulturskolan fått ökad möjlighet för breddat kulturutbud på fritidsgårdarna, Kulturhuset fått hjälp för att slippa säga upp fast personal.

Lika allvarligt är att majoriteten åsidosätter det arbete för att stärka det civila samhället som vi tidigare varit överens om. När nu kommunen startar en fotbollsförening sänds signalen att man inte litar på de som redan finns! Därigenom försvagar man de befintliga föreningarna, försämrar den långsiktiga utvecklingen av Vivalla och bryter det avtal med det civila samhället som kommunen tidigare värnat.

Vi i Folkpartiet uppmanas att inte sätta kultur mot medborgarfrågor. Vi kan bara konstatera att i en nämnd med ansvar för frågor som drar åt väldigt olika håll uppstår svåra avvägningsproblem. Det blir både kultur- och medborgarfrågor lidande av. Därför vill Folkpartiet verka för att Örebro får en renodlad kulturnämnd och att kommunstyrelsen sköter medborgar- och demokratifrågorna.

Börje StrömAndre vice ordförande kultur- och medborgarnämnden (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons