Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU är bästa verktyget

Annons
Samarbete över gränser. Internationellt samarbete i EU är bästa sättet att möta den organiserade brottsligheten, skriver Johan Pehrsson och Olle Schmidt. Arkivbild: Morten Germund/Scanpix

Den organiserade brottsligheten är stark och opererar över hela Europa. Dess ledande företrädare livnär sig och sina organisationer på smuggling av vapen, droger och människor. De flyttar pengar mellan konton och verksamheter i olika länder för att undgå myndigheter. Inte sällan gör dessa kriminella individer noggranna överslag av var det är mest fördelaktigt att ägna sig åt brottslighet. Olika effektivitet hos lika myndigheter och luckor i rättsstaterna utnyttjas oblygt. Detta är negativt, men en ofrånkomlig konsekvens, av det öppna Europa som vi liberaler värdesätter så högt. Vissa länder är mer utsatta än andra, men ingen kan längre tror att Sverige är fredat.

Folkpartiet liberalerna menar att svaret inte är mer av gränshinder utan vi betonar hellre vikten av internationellt samarbete för att möta den organiserade och gränslösa brottsligheten i vår del av världen. Vi tror att vi bättre kan bekämpa brottsligheten tillsammans med grannarna i EU, än om vi står ensamma. Därför är det också betryggande att det är liberalerna i EU som i dag leder arbetet mot den organiserade brottsligheten: i EU-kommissionen håller liberala kommissionären Cecilia Malmström i trådarna och i Europaparlamentet har man just bildat ett särskilt utskott för att behandla de växande problemen med organiserad internationell brottslighet. Utskottet kommer att ledas av liberala parlamentarikern Sonia Alfano och Olle Schmidt blir ende svenske ordinarie ledamoten.

En stark liberal röst i den europeiskabrottsbekämpningen är nödvändig: dels för att bevaka att balansen hålls mellan effektivt polisarbete och ordentligt skydd för oskyldiga – till exempel dataskydd och integritetsskydd. Den goda ambitionen att stoppa brottslingarna får inte innebära att vi bygger tillbaka nationsgränser som hindrar den fria rörligheten!

Dels också för att bara en aktör som tror på internationell samverkan kan klara att leda ett krångligt arbete där många starka nationella aktörer måste fås att samarbeta och lita på varandra.

EU är vår bästa vän i detta. EU ger verktyg och plattformar för denna internationella samverkan. Därför måste vi aktivt utnyttja och ta vara på de möjligheter som EU-samarbetet ger.

Det kan till exempel handla om utbyte av information mellan polismyndigheter och brottsbekämpande myndigheter, en förutsättning för att framgångsrikt kunna förebygga, upptäcka och utreda brott. Polisen behöver få tillgänglighet till rätt information, i rätt tid på rätt plats. Därför vill vi vidareutveckla polisbyrån Europol till en verklig europeisk polismyndighet som kan ges det yttersta ansvaret för brottsutredningar där flera länder är inblandade. En europeisk polisstyrka med operativa befogenheter skulle också kunna bistå medlemsländernas polis vid behov.

Därtill borde åklagarsamarbetet Eurojust utvecklas till en än mer europeisk åklagarmyndighet med rätt att bedriva förundersökningar och beordra spaning och tillslag i flera länder samtidigt.

Att stänga gränserna är inget alternativ. I stället krävs att vi samarbetar för att bekämpa den organiserade brottsligheten tillsammans, och det krävs att vi använder EU:s möjligheter konstruktivt och effektivt. Folkpartiet kommer att fortsätta driva på för en verkningsfulleuropeisk brottsbekämpning. Vår vision är att frihet och rättvisa går att förena i ett öppet Europa.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons