Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU behöver snabbt beslut om nya dataskyddsregler

Att få fart på tillväxten är EU:s viktigaste politiska prioritering just nu. Och det med rätta: Inte bara för att miljontals människor i EU har det svårt – främst unga och arbetslösa – utan också för att EU måste förbli konkurrenskraftigt på global nivå.

Annons

Därför är det viktigt att reformera EU:s dataskyddsregler såsom EU-kommissionen föreslår. Reformen kommer att lyfta den digitala ekonomin genom att minska byråkratin för näringslivet och stärka människors rättigheter.

Vi har gjort goda framsteg i förhandlingarna, men nu måste vi gå vidare. Det här är en reform som är oerhört viktig för EU:s framtid, och i veckan får EU:s justitieministrar tillfälle att driva på projektet. Vi behöver en stark och modern ramlagstiftning för personuppgiftsskydd för att skapa jobb och få EU:s ekonomi att växa – och det är bråttom.

Reformen gör livet mycket enklare för näringslivet. Det kommer bara att finnas en nationell dataskyddsmyndighet och ett enda regelverk för hela EU, i stället för 28 olika. Det blir alltså både smidigare och billigare för näringslivet, och små och nystartade företag kan dessutom lättare ta sig in på nya marknader.

Reformen ska samtidigt ge människor bättre kontroll över sina personuppgifter och få dem att åter lita på en sektor som skakats av spioneri och dataintrång. Konsumentförtroendet är nyckeln till den digitala ekonomin. Bara genom att återställa förtroendet kan företagen utnyttja sektorns potential fullt ut.

Reformen skapar de rätta förutsättningarna. Tydliga regler, till exempel för dataöverföring, kommer att skingra rädslan för övervakning och dataosäkerhet. Dessutom måste alla företag som är verksamma här också följa europeisk lagstiftning, även om de har sina servrar utanför EU. De nationella dataskyddsmyndigheterna kommer att kunna straffa företag som bryter mot reglerna och på så sätt visa användarna att deras rättigheter verkligen respekteras.

Rätten att bli glömd har det talats om mycket på sistone. I maj beslutade EU-domstolen att sökmotorer som Google på begäran måste ta bort sökresultat på vissa villkor. Domen har skakat om branschen, och medieföretag, tillsynsmyndigheter, företag, jurister och allmänheten försöker nu förstå vad det här egentligen innebär.

Det är normalt att en så viktig och långtgående dom leder till en livlig debatt. Men vi måste ha klart för oss att domen inte ger rätten att bli glömd någon slags överordnad status som öppnar för censur på nätet. Tvärtom måste man enligt domen väga rätten att bli glömd och medie- och yttrandefriheten mot varandra, vilket bekräftar EU-kommissionens linje. Domen visar också att vi måste anta reformen så snart som möjligt. Att domstolen behövde ingripa beror nämligen på att EU:s dataskyddsregler är hopplöst föråldrade. De infördes 1995 – en evighet sedan, i internetperspektiv.

Reformen ger EU den moderna ramlagstiftning som krävs för att människor ska kunna lita på att deras uppgifter skyddas och för att företag ska få den klarhet och rättssäkerhet som de behöver för att kunna göra affärer i EU.

Det är nu upp till EU-länderna att samarbeta med EU-kommissionen och Europaparlamentet och se till att vi snart kan införa moderna dataskyddsbestämmelser. Parlamentet har redan ställt sig bakom reformen, och EU:s regeringschefer har åtagit sig att införa en kraftfull och allmän dataskyddsram för EU senast 2015. Jag är övertygad om att EU-länderna kommer att leva upp till sitt löfte. Jag litar på att den svenska regeringen kommer att spela en aktiv roll i förhandlingarna.

Den nya kommissionen under Jean-Claude Junckers ledning har gjort fullbordandet av den digitala inre marknaden till en av sina prioriteringar. Dataskyddsreformen är ett stort steg framåt och lägger grunden för fler ambitiösa projekt under de kommande fem åren. Låt oss sjösätta reformen nu!

kommissionär med ansvar för rättsliga frågor,

grundläggande rättigheter och medborgarskap

Martine Reicherts,

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons