Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-kommissionen föreslår hårdare regler för försäljning

Annons
ekologiska tomater. Kan bli krångligare att sälja om EU-kommissionen får som den vill.Arkivfoto: Lars Pehrson /TT

Miljöpartiet i Region Örebro län driver hårt att all verksamhet inom regionen ska vara hållbar för människan och miljön. Vi tycker att det är självklart att länsbornas skattemedel ska bidra till en miljö i balans. Exempelvis vi är stolta över att nästan hälften av all mat som serveras på sjukhus och andra inrättningar är ekologisk. Nu hotas regionens ambitiösa arbete av EU-kommissionen, som vill försvåra för ekoodlarna och handeln att framställa och sälja ekologiska produkter.

I Örebro län finns i dag ungefär 180 stycken ekobönder. De utgör sju procent av samtliga jordbruksföretag.

En väldigt liten, tapper, skara företagare som vågat göra den omställning som krävs för att odla giftfritt och ekologiskt. Allt tyder på att denna grupp bönder inte längre ökar i Örebro län trots att marknaden för ekologiska produkter har exploderat.

Kunderna vill ha ekologisk mat på middagsbordet men regleringar, orättvisa stödsystem och osäkerhet inför framtiden har satt en hämsko på branschen.

Men en verkligt stor anledning till att ekoodlaren i dag funderar på om det är värt att fortsätta är EU-kommissionens senaste förslag om ekologisk odling.

Förslaget innehåller många krav som riskerar att slå ut ekobönder i Sverige. Ett av problemen är att kommissionen vill att alla butiker som säljer ekologiska produkter måste certifieras av ett oberoende kontrollorgan. Skulle detta bli verklighet är risken stor att endast de stora livsmedelskedjorna och vissa specialbutiker i framtiden kommer att sälja ekologiska livsmedel.

Miljöpartiet i Europaparlamentet har arbetat för att få bort de här delarna av förslaget och det ser ut som om vi kommer att lyckas med det när EU-parlamentet tar ställning senare i år.

Dock ser det inte som att det går att stoppa förslaget helt och hållet – vilket vi helst hade velat göra. Inför omröstningen i parlamentets jordbruksutskott jobbar Miljöpartiet därför för att förbättra innehållet så mycket det går och komma fram till en bättre lagstiftning för ekobönder och producenter än den som finns i dag.

Blir EU-kommissionens förslag verklighet är detta naturligtvis ytterligare ett hårt slag mot de få ekobönder som vi har i länet. Det försvårar också en önskad utveckling med fler producenter och en jordbruksmark som är i balans. Ytterligare en konsekvens kan bli att regionen kommer att importera ekologiska produkter i framtiden i stället för att köpa från ekobönder i länet.

Sverige behöver mer ekologisk mat och inte mindre. I vårt län strävar vi efter att en ännu större andel av maten som serveras till våra sjuka ska vara giftfri och närproducerad. Och vi vill att länsbornas skattemedel ska gå tillbaka till bönderna i vårt egen region.

Därför är det arbete som Miljöpartiets representanter i EU-parlamentet gör oerhört viktigt. Lika angeläget är att Sverige hittar bra vägar för att höja ambitionsnivån för ekologisk odling i landet. EU-kommissionens förslag om ekologisk odling är inte en sådan.

Catrin Steen

Regionråd, Miljöpartiet Region Örebro län

Catrin Steen Regionråd (MP) Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons