Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eurovision song contest: En vinst även för Kumla

Annons

Har vi råd att arrangera Eurovision Song Contest 2013?

”I Azerbajdzjan finns ingen yttrandefrihet, religionsfrihet eller mötesfrihet. Alla dessa grundläggande kriterier för en demokratisk stat motarbetas med våld av regimen med president Ilham Alijev i spetsen.

Presidenten och hans familj äger miljardtillgångar i det oljerika landet. Denna koppling mellan makt och rikedom är en kombination som går igen i många diktaturer och korrupta stater. Alijev har alltså rent pen-gamässiga skäl att trycka tillbaka oppositionen. Det farligaste yrket i Azerbajdzjan är att vara oberoende journalist. Mängder har fängslats och torterats för att ha utövat sitt jobb. Regimens förföljelsemani går så långt att en matematiker som kritiserade innehållet i en lärobok straffades med fängelse 2010.

Uppmärksamheten i och med Eurovision Song Contest har lyft fram övergreppen i Azerbajdzjan, inte alls det regimen hade tänkt sig. Världens mest kommersiella musik har tjänat ett gott syfte.” (Utdrag från NA ledare 26/5).

Varför inte kombinera musik och yttrandefrihet? Så även om man subjektivt väljer att inte beskåda tävlingen hade evenemanget inte bara en masskommersiell föresats denna gång år 2012. Mixturen musiktävling/yttrandefrihet, är onekligen en triumferande befruktning.

Så till det konkreta svaret på den indirekt ställda frågan: Man är alltså för en global yttrandefrihet. I vilka sammanhang dessa framkommer är ointressant. Det intressanta är att åsikterna kommer fram!

När det gäller ESC som turnering, är min subjektiva synpunkt, att den numera är förknippad med en kommersiell vinstmaskin. Så även om man inte bevittnade skådespelet, kan man omöjligen ha undgått att Sverige segrade – vilket naturligtvis genererar makalös god PR för nationen. En möjlighet som vi självfallet ska nyttja maximalt!

Chansen att vinna är däremot inte så stor. Om Sverige inte kommit först, hade resultatet av tävlingen endast erbjudit ett underhållningsvärde av affärsmässig karaktär. Nu kom både yttrandefrihet samt svensk PR in i bilden – varför man med utfallet som facit i hand, är för de positiva effekter, som produkten ESC har skapat 2012.

Helhetsperspektivet av Azerbajdzjan, yttrandefriheten och reklamvärdet för Sverige, överstiger därmed min subjektiva bild av evenemanget som sådant.

Att detta patetiska jättespektakel utan levande musiker, får mig att känna kyla är som sagt min subjektiva åsikt. Utfallet är däremot till full belåtenhet, då allt som förstärker och globalt upplyser om humanitär ideologi är av positiv karaktär! Så även ett patetiskt jättespektakel.

I alla avseende ett ytterst smart drag av team Loreen som med sin välplanerade marknadsstrategi inte bara kom först utan även satte de mänskliga rättigheterna på kartan. För vem kan förutom Italien rösta nej på ett vinnande helhetskoncept?

Ni har väl inte undgått att Sverige är en ledande musiknation i flera avseenden? Men att folkbildningen är grunden till framgången, kanske inte så många känner till. Kumla är unikt i folkbildningssyfte med sin stora verksamhet. Tack, Kumla kommun!

Inom området Rockmusikverksamhet är Studiefrämjandet i Kumla, inte bara framgångsrika lokalt. De är mångårigt Sverige-ledande per capita. Det ska vi vara stolta över.

Att varje satsad kommunal krona på musikalisk folkbildning ger tre statliga kronor tillbaka, är en bekräftad realitet. Speglar vi även den vitala kärnan, vilket självklart är väsentligaste syftet, är den humanitära vinsten oskattbar.

I Kumla ger den fyra kronor tillbaka. Fyra statliga kronor per satsad kommunal krona. Pengar som kommer Kumla kommun till godo. Och med tanke på musikverksamhetens storlek, kostnadseffektivitet och flexibilitet är resultatet naturligtvis därefter.

Man får den verksamhet som man förtjänar!

Nyligen beställde vi internet till lokalerna i Kvarnkällaren. Det är en milstolpe som gör att vi kan arbeta ännu bättre. Men hur är det möjligt att driva verksamhet utan ett självklart arbetsredskap, kanske ni tänker. Betänk dock att man aldrig ska dra på sig kostnader innan man kan visa resultat. Det är min subjektiva ideologi, samt att personalen är vår absolut viktigaste resurs, inte det materiella som finns runt omkring.

Så länge vi brinner för att utveckla verksamheten, vilket ger ungdomarna en meningsfull sysselsättning, är allt möjligt. Även att bli ledande i Sverige – utan tillgång till nätet, i WiFi-skuggans källare!

LASSE MALMSJÖMusikansvarig Studiefrämjandet

Kumla

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons