Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem gick med i ett parti – en fick uppdrag som ersättare i nämnd

Annons

Två år med projekt Örebro Deltar och två år av värme och glädje från Örebropolitiken. Vem trodde att vi skulle nå så goda resultat med vårt demokratiprojekt?

Jag hade så fel när jag antog att det skulle vara svårt att få kontakt med våra förtroendevalda i rådhuset, landstinget och i riksdagen! Mina deltagare och kollegor har ”vuxit in” i föredragningslistor och nämndprotokoll där de hanterat både svåra begrepp och diskuterat intressanta frågor.

Observera, deras förförståelse för politiskt engagemang var mycket låg vid projektstarten. Politik var lika tråkigt som en regngrå sovjetisk budgetfilm!

I dag är alla eniga om att politik både är intressant, viktigt och trevligt! Vi har fått se både politikernas spännande och energiska vardagsarbete och tyvärr också tristessen, makten och girigheten. Det sistnämnda får man antagligen skylla på de båda valrörelserna som var minst sagt kaotiska, men för oss enormt lärorika.

Fem av våra deltagare har anslutit sig till något parti och en av dem är redan ersättare i en nämnd. Projektets gedigna utbildning har gett deltagarna goda kunskaper och de är trygga och väl förberedda inför sina kommande uppdrag.

Projektets tankeverkstad har blivit ett välkänt begrepp i kommunen, här kommer det in frågor från ”vanligt folk” och vi jobbar hårt med att samla fakta för att göra medborgarnas frågor rättvisa.

Somliga frågor går vidare till politiken, andra blir kvar hos oss i vår frågebank. Någon gång har vi fått kritik just för vår tankeverkstad, då den av någon ogrundad anledning ses som en konkurrent till den vanliga demokratiprocessen. Detta tar vi med ro då vi vill visa alla möjliga vägar till påverkansarbete!

Vi alla på projekt Örebro Deltar vill varmt tacka för allt stöd från politiker och tjänstemän. Tack för inbjudningar till olika arran-gemang och tack för alla fina

kaffestunder vi har haft med er alla från olika partier på olika nivåer. Vi kommer igen 2012 och vi ska finnas överallt, det kan ni lita på!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons