Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler självförsörjande unga

Annons
Anställer unga. Max hamburgerrestaurang har anställt många unga med funktionsnedsättning. Moderater har intervjuat dem. Arkivbild: Lisa Selin

I dag lever drygt 65000 unga svenskar med en funktionsnedsättning som ger upphov till en nedsatt arbetsförmåga och 60 procent av dessa har inget arbete att gå till. Alliansen vill att alla som förmår och kan delta i arbetsmarknaden ska kunna göra det efter sin egen förmåga.

Därför har vi i årets budget valt att göra riktade satsningar mot de grupper som har det svårast att ta sig in på arbetsmarknaden, bland annat ungdomar. Det är inom arbetsintensiva branscher som hotell- och restaurangbranschen många ungdomar arbetar och får sitt första jobb. Var tredje anställd där är ung. Detta kan jämföras med ekonomin i dess helhet, där enbart var tionde anställd är ung. Vi har prioriterat att sänka momsen för just dessa branscher för att på så sätt stimulera till skapande av fler arbetstillfällen för unga.

Att vara ungdom utan arbetslivserfarenhet är ett hinder för att få jobb och att vara ungdom med en funktionsnedsättning kan göra det ännu svårare att komma in på arbetsmarknaden. För att kunna bryta utanförskapet för unga, med eller utan funktionsnedsättning, måste alla sektorer och aktörer vara med och ta sitt ansvar.

På Max hamburgerrestaurang i Örebro, som vi nyligen besökt, jobbar det många ungdomar varav flera med funktionsnedsättningar. Vi ville lyssna på deras erfarenheter och behov för att få en inblick i deras vardag och verksamhet eftersom Max hamburgerrestauranger AB har höga ambitioner för ett socialt ansvarstagande i samhället

Vi ville också ta del av vad Alliansens satsningar, särskilt vad gäller halvering av arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och den kommande sänkningen av restaurangmomsen, innebär för företaget. På nationell nivå uppskattar Max att drygt 200 ungdomar kommer att anställas tack vare sänkningen av momsen. Detta innebär också att fler ungdomar med funktionsnedsättning har möjlighet att ta sig ut ur utanförskap.

Socialdemokraterna har kritiserat en sänkning av restaurangmomsen och sagt att den inte skulle leda till jobb, en slutsats som vi inte delar. Sänkt restaurangmoms var ett förslag som Socialdemokraterna gick till val på men nu tagit avstånd från. Med tanke på att partiledaren Håkan Juholt lovar allt till alla och har en tendens att bryta sina löften är det föga förvånande att man nu även backar från detta löfte.

Juholt vill dessutom fördubbla arbetsgivaravgiften för unga under 26 år och därmed göra det svårare unga i Örebro län att få ett arbete.

37000 fler ungdomar har i dag ett jobb, jämfört med samma period förra året. Det är glädjande och visar på hur viktig Alliansens arbetslinje är. Vi är glada men inte nöjda. Fler ungdomar ska in på arbetsmarknaden. Fler ungdomar ska bli självförsörjande. Fler ungdomar ska lämna utanförskapet – det är vårt mål.

Anna Kinberg Batra, riksdagsledamot (M), ordförande i riksdagens finansutskott

Elisabeth Svantesson, riksdagsledamot (M), ledamot i riksdagens finansutskott

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons