Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler unga riskerar att fastna i långtidsarbetslöshet

Annons
Söker jobb. Arbetssökande sitter vid datorer på arbetsförmedlingen.

Just nu är 13 000 personer arbetslösa i Örebro län. Drygt 3 000 av dem är under 25 år. I det läget har Sveriges högerregering bestämt sig för att skära ner på anslagen till insatser för arbetslösa. Regeringen Reinfeldt, som påstår sig vilja skapa arbete, ger arbetsförmedlingen 570 miljoner kronor mindre än förra året till insatser i början av arbetslösheten.

Det är inte svårt att gissa vad det kommer att leda till. Fler kommer att fastna i långtidsarbetslöshet. Det är ett moraliskt problem att samhället lämnar människor ensamma i utsatta situationer.

Det är ett folkhälsoproblem, eftersom vi vet att långtidsarbetslöshet lätt leder till psykisk ohälsa. Och det är samtidigt ett ekonomiskt problem som riskerar att drabba Örebro kommun när fler arbetslösa tvingas söka försörjningsstöd. På det här sätter lastar regeringen över ansvaret för arbetslösheten på kommunerna i stället för att ta sitt ansvar.

Vi måste börja diskutera vilka verktyg arbetsförmedlare i dag får för att hjälpa människor tillbaka till arbetsmarknaden. De nya direktiven betyder att möjligheterna att sätta in något som helst stöd i början av arbetslösheten krymper ihop ordentligt. Med de direktiv som de nu har fått är arbetsförmedlarna i stort sett bakbundna under de första 14 månaderna som en människa går arbetslös.

Fjorton månader är lång tid. Det hinner hända mycket med en människas självbild och drivkraft på 14 månader. Det är också en stor lucka i ett cv som riskerar att skrämma bort arbetsgivare. Människor som skulle ha klarat sig med enklare insatser om de hade satts in i rätt tid kan få kämpa länge för att hitta tillbaka till arbetslivet om hjälpen dröjer för länge.

Vi i Vänsterpartiet menar att arbetsförmedlingens handläggare måste få fler, inte färre, möjligheter att sätta in stöd när det behövs.

Det här är särskilt viktigt för unga människor. I dag måste ungdomar under 25 år vänta tre månader på att få insatser från arbetsförmedlingen. Vänsterpartiet vill att alla unga människor under 25 år ska få en meningsfull sysselsättning från första dagen om de blir arbetslösa. Ingen ska behöva gå sysslolös och ingen ska lämnas ensam i jobbjakten.

Det finns självklart många människor som klarar sig utmärkt själva och snabbt får ett nytt arbete. Men för dem som behöver stöd ska stödet sättas in så snart som möjligt – innan problemen hinner växa sig större.

Att försöka spara pengar genom att skära ner på anslagen till arbetsmarknadsutbildningar är otroligt kortsiktigt tänkt. Risken är stor att det leder till ökade kostnader för samhället om vi förvisar ännu fler människor till en långtidsarbetslöshet som är svårt att ta sig ut.

Dessutom finns det gott om pengar som skulle kunna användas till utbildning. Arbetsförmedlingen lägger i dag många miljoner på jobbcoacher, lotsar och andra så kallade ”kompletterande aktörer”. Kurser i att hitta jobbannonser, vässa cv och formulera personliga brev har blivit en universallösning för alla oavsett utbildning och erfarenhet. Den här privatiseringskarusellen tillåts fortsätta trots att det inte har lett till några positiva resultat.

Flera arbetsförmedlare har i tv-intervjuer uttryckt frustration över att inte få sätta in arbetsmarknadsutbildningar i ett tidigare skede. När vår arbetsmarknadsminister från Örebro, Elisabeth Svantesson, får kommentera det i tv så rycker hon i det närmaste på axlarna åt arbetsförmedlarnas oro. ”Fortfarande finns den möjligheten”, säger hon. Att den sedan har blivit betydligt mindre tack vare den moderatledda regeringens prioriteringar låtsas hon helt enkelt inte om.

Vänsterpartiet menar att alla människor har rätt till arbete. Därför måste alla människor få bästa tänkbara förutsättningar för att hitta ett arbete – innan de fastnar i långtidsarbetslöshet. Den nuvarande högerregeringen tycker tydligen inte att det är särskilt viktigt. Det blir allt tydligare att det behövs en ny politik för att besegra arbetslösheten.

Murad Artin

Oppositionsråd (V)

Örebro

Murad Artin Oppositionsråd (V) Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons