Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler utbildningsplatser behövs om Sverige ska utvecklas

Sverige är bra. Jobb, skola, välfärd och gemensamma krafter utvecklar Sverige. Industrin är central för välfärden och exporten motsvarar cirka 50 procent av BNP. Industrin står för 2/3 av exporten.

Annons
Utbildar sig till målare.  Socialdemokraterna vill skapa ytterligare 22 500 utbildningsplatser på universitet, högskola och yrkeshögskola.Arkivfoto: Claudio Bresciani /TT

Reinfeldt har sagt att det knappast finns några industriarbetare kvar! Men 600 000 personer är anställda inom tillverkningsindustrin, oräknat de tusental som servar industrin med logistik, städ, mat etcetera. Människors arbete bygger landet och tryggar välfärden!

Samtidigt haltar det. Vart femte rekryteringsförsök misslyckas för att man inte hittar rätt kompetens. Regeringen rustar då ned vuxenutbildning och minskar antalet högskoleplatser för att man prioriterar skattesänkningar! Jobb kunde ha tillsatts men i stället har till exempel arbetsmarknadsutbildningen minskat från uppemot 40 procent av arbetsförmedlingens aktiva insatser till runt 7-8 procent.

Socialdemokraterna vill skapa ytterligare 22 500 utbildningsplatser på universitet, högskola och yrkeshögskola så fler människor kan bidra till Sveriges utveckling. Människor behöver rustas för jobb med aktiva arbetsmarknadsutbildningar. Fler behövs i högre studier, inte färre. Vi behöver ett rot-lyft inom allmännyttan som ger jobb i stor skala. Järnvägar måste underhållas, förnyas och utökas. Näringslivets transportråd menar att trafikstörningar kostar svenskt näringsliv miljardbelopp i förseningar årligen på grund av trängsel och eftersatt underhåll av järnväg. Vi behöver nya bostäder och grön teknik för hållbar tillväxt. Människor med försörjningsstöd ska i stället för passivitet erbjudas extrajobb kombinerat med utbildning, ett kunskapslyft. Traineejobb ska inrättas för sjukvårdsyrken. Vi ska konkurrera med kompetens, inte med låga löner och otrygga anställningar.

Det är behov av regionala investeringsbanker för små och medelstora företag. I Lindesberg ska vi skapa en tillväxtkassa, trots Alliansens motstånd. Arbetsförmedlingen behöver samverka med parterna regionalt för att trygga kompetensförsörjningen. En tryggare arbetsmarknad behövs, som erbjuder utbildning, ökar rörligheten och ger incitament för att utveckla nya verksamheter. En jämställd arbetsmarknad med lönekartläggning, rätt till heltider och jämställda bolagsstyrelser utvecklar Sverige. Det ger förutsättning för kreativitet. Otryggheten på arbetsmarknaden och nedrustning av aktiv arbetsmarknadspolitik motverkar utveckling.

Reinfeldt lovade att minska andelen arbetslösa från 2006 års nivå på sex procent, till fyra procent. Den har ökat till åtta procent. Antalet sysselsatta är fler för vi har blivit fler men det var andelen arbetslösa Reinfeldt ville bli bedömd på. I vårt län ligger den på 8,6 procent och efterfrågan på yrkeslärare, ingenjörer, kockar, lastbilsmekaniker, vårdpersonal, systemutvecklare, etcetera är stor.

Klyftorna ökar. Arbetslöshet bryter ned, gör samhället fattigare och försvårar kampen för bra arbetsvillkor. Visstidsanställningar ersätter trygga anställningsformer. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga ger inga långsiktiga sysselsättningseffekter enligt Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Reglerna för arbetskraftsinvandring har ändrats så att oseriösa arbetsgivare anställer folk långt under svenska kollektivavtal och ställer löntagare mot löntagare. Inte åker ungdomar till Norge för att tjäna hälften av en norsk lön! En yrkesförare beskrev hur utländska åkare dumpar arbetstidsregler, miljökrav och löner. Det behöver inte vara så. Högeralliansen med stöd av SD, monterar ned den svenska modellen. Sverige behöver regeringsskifte. Vill du se Stefan Löfven som statsminister – rösta på Socialdemokraterna 14 september!

Bengt Storbacka Riksdagskandidat (S) Lindesberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons