Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkpartiet glömmer barnens situation

Annons

Ulrika Solver-Gustavsson (FP) gör det enkelt för sig genom att måla ut Kristdemokraterna som ”konservativa” när vi tar ställning för barnens bästa i frågan om assisterad befruktning. Det som helt dominerar folkpartiets perspektiv är vuxnas självklara ”rättigheter”, utan att reflektera över barnens situation. Var finns barnen i den folkpartistiska politiken? Inte med ett ord försöker man beskriva att det i vart fall finns en etisk konflikt mellan vuxenperspektiv och barns perspektiv. Att frågan om assisterad befruktning bara handlar om vuxnas val och rättigheter är ganska naivt att tro – verkligheten ser annorlunda ut.

Givetvis ser familjerna olika ut i dag, livet förändras och familjebildningarna med det. Det är självklart att stödja barn i olika familjebildningar som uppstår under livets gång. Men frågan om assisterad befruktning skiljer sig principiellt där staten genom ny lagstiftning och som huvudprincip omöjliggör barnets rätt till sin pappa.

Om inte Ulrika S-G och Folkpartiet lyssnar till kristdemokratiska reflektioner kanske man borde lyssna till Hanne Kjöller, ledarskribent på liberala Dagens Nyheter. Hon beskriver frågan utifrån rubriken; Tekniskt möjligt – är inte lika med mänsklig rättighet! Det riskerar att skapa en utsatthet för barnen, som borde tas på allvar menar Kjöller.

”Barn som från början bara har en förälder är mycket mer sårbara om mamman – som det i inseminationsfallen rör sig om får en dödlig sjukdom, blir psykiskt sjuk eller börjar missbruka alkohol eller tabletter. Men om riksdagen väljer att lagstifta om denna rätt måste det också finnas en idé om vad man ska göra när mamman får en aggressiv bröstcancer när barnet är nio år.” (Kjöller).

Att Ulrika S-G målar ut kristdemokratiskt perspektiv som otidsenligt skapar inte en öppen reflektion där barns bästa kommer i första rummet. Kristdemokraternas samhällssyn bygger på en tvåtusenårig grund som ställer människovärdet i centrum. I den meningen är den ”otidsenlig” som ett kritiskt korrektiv till samhällsförändringar som riskerar att drabbar människovärdet och ett gott samhällsliv – i detta fall barnets rätt till sin pappa.

Frågan är inte besvarad från Folkpartiet, varför man principiellt helt tar bort pappans roll genom att säga ja till assisterad befruktning och därmed helt negligerar risken för barns utsatthet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons