Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Folkpartiet vill bygga ett levande kulturliv

Annons

Ett starkt kulturliv är en förutsättning för det nya Örebro, det Örebro som vill vara en spjutspets in i framtiden. Under Folkpartiets tid i ledningen för Örebro kommun jobbade vi med Rådhuskalendern, tryggade O Helga Natt-evenemangets framtid, skapade större finansiering av konst via kommunens och de kommunala bolagens investeringsbudgetar, räddade danskompani Raande-Vo till staden, ökade samarbetet med civilsamhällets kulturutövare, exempelvis i utanförskapsområdena, och så vidare och så vidare.

Vi menar att Örebro för att vara en växande, ung, förändringsbenägen stad måste ha ett levande kulturliv. Vi ser Länsmusiken med Svenska Kammarorkestern som en unik kulturell byggsten i ett Örebro som ska erbjuda hög livskvalitet för alla åldrar och som med sin attraktionskraft kan locka människor att flytta hit.

En grupp ledande kristdemokrater ger uttryck för samma uppfattning i sin debattartikel. Tillsammans med dem och övriga partier i förra mandatperiodens koalition beslutades 2010 den om- och tillbyggnad av konserthuset som nu håller på att projekteras. Avsikten var att i budget 2011 avsätta medel för byggnationen. När beslutet skulle tas 2011 hade Örebro ett sjupartistyre utan mandat att fatta ett sådant beslut.

Nu samregerar KD med de socialdemokrater, som röstade mot ombyggnaden 2010 och som nu utan entusiasm gått med på en projektering. Lena Baastad kommenterar kommunstyrelsens beslut med att det inte är alls säkert att det blir någon om- och tillbyggnad!

Det politiska mod som KD efterlyser kommer nu att behövas för att också Socialdemokraterna ska inse värdet av att ge Svenska Kammarorkestern och kulturlivet i Örebro förutsättningar att vidareutvecklas i ett om- och tillbyggt konserthus.

Vi noterar också att Magnus Bäckström ändrat sig och tyc-ker att Svenska Kammarorkestern ska få finnas och ha kvar nuvarande stöd. I det första debattinlägget skriver han att kommunens stöd inte är till för verksamheter som Svenska kammarkestern som ”i likhet med professionella hoc-keyklubbar har skyldighet att genom egna ansträngningar säkerställa sin verksamhets framgång”.

Folkpartiet kommer även i framtiden kämpa för goda förutsättningar för Svenska Kammarorkestern, en av Örebros viktigaste kulturella byggstenar!

Börje StrömLedamot Länsmusiken AB(FP)

Staffan Werme Kommunalråd (FP)Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons