Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För lång väntan på vård

Annons
Klarar inte målen. Landstinget klarar inte målen från 2011 och går med 133 miljoner kronor i förlust, skriver Ola Karlsson. (M). Arkivbild: Leif R Jansson/scanpix

Socialdemokraterna misslyckas med Landstingets viktigaste uppgift, sjukvården. Det framgår tydligt när Landstinget nu redovisar vad som gjorts 2011. S-styrda Örebro är sämst bland landstingen i landet på att få del av alliansregeringens kömiljard. Flera tusen sjuka får vänta alldeles för länge för att komma till läkare och behandling eller operation. Hälften av målen för sjukvården klaras inte. Det ekonomiska resultatet, en förlust på 133 miljoner gör det svårare att klara av att utveckla USÖ och möta de andra utmaningar som landstinget står inför.

Nu får landstinget årsredovisningen för 2011 på sitt bord. Den visar att det görs många goda insatser av landstingets personal och medarbetare i vården. Många sjuka botas och får ett bättre liv tack vare vår fina sjukvård. Men tyvärr är det också en delvis dyster läsning som visar att S-styret misslyckas med det som är landstingets viktigaste uppgift, att patienterna får sjukvård och behandling i rätt tid. Det kanske tydligaste kvittot är resultatet av kömiljarden, alliansregeringens extrapengar för att stimulera att köerna och väntetiderna ska kortas. Örebrolandstinget är sämst i landet när det gäller att få del av pengarna, därför att väntetiderna är för långa. Vårt landsting får knappt tre miljoner medan alliansstyrda Halland får hela 176 miljoner kronor, ett resultat av att där får de sjuka vård i så god tid att målen klaras.

Det är ett problem att landstinget därmed går miste om pengar som kunde använts för att utveckla vården. Men det är ett än större problem för alla de sjuka som får vänta för länge för nödvändig sjukvård. Vid årsskiftet var det hela 1656 patienter som då väntat längre än 90 dagar för att få träffa specialistläkare och 1240 patienter som därefter väntat mer än 90 dagar för att få operation eller behandling. Många sjuka riskerar att först få vänta ett halvår för att träffa en specialistläkare för att bli bedömd och sedan vänta ytterligare ett halvår för nödvändig operation eller behandling. Vi i Moderaterna tycker inte det är acceptabelt. Därför föreslog vi i Alliansen, i vår budget, extra pengar och strategier för att korta köerna och komma till rätta med (S)-styrets misslyckande, men (S) sade nej.

Inom området god vård fanns det 13 mål för år 2011, men inte ens hälften av målen klarades av. Målen för vårdgarantin, genomströmningstid på akuten och vårdrelaterade skador och infektioner klarades inte av. Målen om rehabiliteringsgarantin, andelen köpt vård och återbesök klarades inte heller. Det sista målet är extra intressant eftersom (S)-styret brukar säga: att de har så god kontroll på återbesöken som ett argument för att långa köer första gången därmed skulle vara ursäktat. Resultaten visar att de inte klarar köerna till vare sig nybesök eller återbesök. När S styr får patienterna vänta.

Också när det gäller ekonomin inger resultatet bekymmer. Minus 133 miljoner kronor beror till stor del på ökad pensionsskuld men även på att USÖ och Karlskoga inte hållit sina budgetar. Till del har det balanserats av att skatteintäkterna stigit mer än beräknat.

Örebro läns landsting står inför stora utmaningar. Ska landstinget klara de mycket stora investeringar som utvecklingen av vården och USÖ kräver samtidigt som vårdbehov ökar och pensionskostnader stiger duger inte en förlust på 133 miljoner. I stället krävs årliga överskott samtidigt som nödvändiga prioriteringar görs.

För oss i Moderaterna och Alliansen är det viktigt att landstinget klarar båda uppdragen, både de långsiktiga utmaningar och att ge sjuka vård i tid.

Ola KarlssonOppositionsråd (M)

LandstingetÖrebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons