Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föredrar öppenhet och samarbete framför stängda gränser

Annons

När jag för 20 år sedan röstade nej till ett svenskt inträde i EU, trodde jag knappast på att jag 20 år senare skulle vara engagerad som kandidat till Europaparlamentet. Jag trodde att ett svenskt EU-medlemskap skulle innebära att Sverige skulle stänga sina gränser för de människor som behöver skydd. Jag trodde EU skulle utvecklas till en militärmakt. Och jag trodde att spriten skulle flöda fritt och döda än fler människor.

Men Sverige är fortfarande ett öppet land som solidariskt tar emot de flyktingar som behöver ett nytt land. Tack vare folkpartisten och EU-kommissionären Cecilia Malmström skapas nu också bättre förutsättningar för samma solidaritet inom hela EU. Visst har många länder i EU fortfarande alldeles för höga murar mot omvärlden. Men vi liberaler river sten efter sten.

Min farhåga om en ny militärmakt har också kommit på skam. Men jag har också ändrat åsikt. Jag är fortfarande pacifist. Jag tycker författaren Isaac Asimov hade rätt när han sa: ”Våld är den odugliges sista utväg!”.

Men den värld vi lever i är inte perfekt. Vi ser länder och härskare som med våld som medel eller som bakomliggande hot försöker förändra världen. Jag tror att det samarbete mellan de gamla demokratierna i Europa och USA som finns genom Nato är en nödvändig förutsättning för en fredligare och demokratiskare utveckling i världen.

Hotet från diktaturens Kina, från det skälvande Ryssland, från diktatorernas Nordkorea och Iran måste mötas med demokratin som bas.

Till skillnad från de tre kommunisternas bild av EU, som något i grunden ont som måste bekämpas, tror jag på mer internationellt samarbete mellan demokratier. Det är inte enkelt. Det är inte smärtfritt. Men det är den bästa vägen.

När vi öppnar gränser för människor, för handel och transporter, ökar vår frihet. Mina barn kan i dag studera och jobba över hela Europa. Europeiska unga kan söka sig hit och berika vårt samhälle. Men öppnare gränser innebär också ökade risker för internationella brott. Ska vi då stänga gränserna och tro att problemen försvinner? Eller ska vi tillsammans jobba för att minska riskerna för brottslighet och bekämpa brottslingarna? Kommunisterna väljer att stänga dörrar. Jag väljer öppenhet och samarbete.

När handeln ökar och sprider välståndet i världen ökar också riskerna för ett varmare klimat. Då finns människor som likt de tre kommunisterna vill stänga gränser och stoppa handel. Jag väljer i stället öppenheten, öppnare gränser, mer frihandel och större välstånd. Och jag väljer internationellt samarbete, till exempel inom forskning, för att lösa klimatutmaningen.

När människorna på Majdantorget i Kiev söker sin framtid, är det inte i kommunism eller bakom stängda dörrar. De har varit villiga att offra sina liv för att deras land och deras bröder och systrar ska få möjlighet till demokrati och ett öppet samhälle. Och EU sträcker ut en hand. EU kan bli den möjlighet till fredlig utveckling mot reell demokrati som Ukraina behöver. Den dörren vill jag hålla öppen. Men de tre kommunisterna vill stänga den.

EU är inte perfekt. Men det är det demokratiska Europas gemensamma väg mot framtiden.

Staffan Werme (FP)

Kandidat till Europaparlamentet

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons