Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förödande passivitet från regeringen om LSS-neddragningarna

Annons

Samtidigt som larmen fortsätter att dugga tätt om människor som plötsligt förlorar livsviktigt stöd, så fortsätter regeringen att ducka i assistansfrågan.

Den egna partikongressen knäppte de socialdemokratiska ministrarna på näsan, ändå händer ingenting. När kommer nödstoppet för indragna assistansbeslut? När ska människor med funktionsnedsättning kunna andas ut och lita på samhällets stöd?

Nu har det gått flera månader sedan Socialdemokraterna genomförde sin partikongress, där regeringen fick bakläxa på sina besparingar i LSS, främst inom personlig assistans, för människor med omfattande funktionsnedsättningar.

Tyvärr fortsätter den förödande nedmonteringen av LSS och personlig assistans och varje dag nås vi av berättelser om människor som rasat ur det trygghetssystem som assistansen är.

En feministisk regering för en politik som leder till en klassisk kvinnofälla, att mammorna slutar jobba för att ta hand om barnet med funktionsnedsättning.

Det är också en regering som slår sig för bröstet och gärna berättar om hur bra det går för Sverige och vilket reformutrymme som finns. Men det gäller inte alla.

Den hårda politiken har dock inte svenska folkets stöd. En Novus-undersökning som RBU genomfört visar att 85 procent anser att barn med omfattande funktionsnedsättningar inte ska drabbas av sparåtgärder med minskat antal assistanstimmar som följd.

Och bland socialdemokratiska kommunpolitiker finns en stor oro kring hur regeringen hanterar LSS och människor som lever med LSS-insatser, till exempel personlig assistans.

I regeringsförklaringen 2014 sa du så här, Stefan Löfven: ”Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet att verka i vardagen på lika villkor vad gäller delaktighet och tillgänglighet. (...) Hinder för människors delaktighet i samhället ska rivas. Det är en fråga om jämlikhet och rättvisa”.

När kommer åtgärderna, Stefan Löfven? När ska du ta svenska folkets och ditt eget partis oro på allvar och stoppa neddragningarna inom LSS?

Maria Persdotter

Förbundsordförande i RBU,

Riksförbundet för

Rörelsehindrade Barn och Ungdomar

Bengt Jansson

Ordförande i RBU Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons