Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstör inte Örebros natur

Annons
Naturupplevelser. Örebro kommun har gjort fantastiska insatser för att bevara stadsnära natur, exempelvis i Rävsången. (Bilden). Förstår inte det med att exploatera alltför närliggande områden som Norra Or, skriver Anneli Weiner. Arkivbild: Sofie Isaksson

Sällan har väl glappet mellan olika värden i stadsplanerings-sammanhang varit tydligare än i NA:s artikel för en tid sedan. Är den nya detaljplanen för Norra Ormesta verkligen genomtänkt? Örebro kommuns planchef och kommunekolog ger ett ordrikt och otydligt svar till signaturen ”Tanten med anorak”. Svaret är svårt att bena ut. Går utbyggnaden av vår stad lite väl fort?

”Vi behöver attraktiva bostäder med cykelavstånd till centrum”, säger planchefen. Hur ska attraktionskraften i naturområdena bevaras? Är det pengarna för exploaterad mark som styr? Blir det östra stranden av Hemfjärden nästa gång?

Ett naturområde slutar inte där planritningens streck går, på kartan. Det är en del av ljuset på platsen, solens vandring på himlen, vattenspeglarna och vyn över omkringliggande fält och träd. Mötet med växter och djur sker i en känsla av frihet. Därför är det inte så enkelt att skydda immateriella värden som en planchef skulle vilja – genom ett streck på en karta. Olika planområden hänger ihop och samspelar. Med höga hus i blickfånget, var tar naturkänslan vägen då? Kommunen har gjort fantastiska insatser runt Rävsången och Oset under de senaste tio-femton åren och det uppskattas av ett stort antal människor. Förstör inte det nu, då. En bit av landet, mitt i stan, det är attraktivt och häftigt.

Alla som gillar sin stad har olika skäl till det. Vi är många som har Rynningeviken och Oset som ett skäl till att ha bosatt oss i Örebro, intill och nära de här fina områdena. Vi är flanörer, sportfiskare, joggare, fågelentusiaster, barnfamiljer, föreningsgrupper, båtägare, släkt och vänner på promenad. Vi är hundägare, projektmedarbetare, badande, fikande, morföräldrarna på utflykt med barnbarnen, gänget som grillar, konvalescenter och hobbyfotografer. Vi är närboende, örebroare i allmänhet och tillresta. Jag hoppas att Örebros styrande har koll på det? Vi är inga bakåtsträvare. Kanske har vi en både djup och bred känsla för vad människor behöver och mår bra av, vi som möter varandra på gångstigarna, cykelvägarna, isarna och stugorna i Oset och Rynningeviken?

Jag har rört mig i Rynningeviken och Oset i drygt 25 år i olika sällskap och hört mängder av glada, lyckliga och positiva kommentarer om miljön. Bättre marknadsföring kan Örebro inte få.

Nya bostäder behövs, men kan man lita på planerings- och beslutsprocessen när det gäller gestaltning av nya områden? Planchef Ulf Nykvist ritar ett streck på kartan, och vips så är naturvärdena skyddade. Riktigt så enkelt är det ju inte. Det har gjorts en del grova missar i stadsplaneringen de senaste åren. Vi riskerar att bygga bort ljuset i stan. Vi placerar ut överdimensionerade byggnader i miljöer där de förfular perspektivet och inte smälter in. Det dator-ritas byggnader på löpande band och de har kantiga linjer. En hel del skrivbordsprodukter har sett dagens ljus de senaste åren. Hur mäts olika ”värden” när de ställs mot varandra i den kommunala beslutsprocessen? Vilka värden väger egentligen tyngst? Och hur mäter kommunen effekterna av planerade utbyggnader? Vi som redan bor i eller intill områden som ska exploateras – hur tungt väger våra synpunkter?

Stanna upp ett tag med exploateringen av ytorna i och runt Örebro. Ta er tiden att väga in vad det har för betydelse för trivseln i Örebro, på lång sikt. I många städer har det bildats intressegrupper som fokuserar på att bevara ljuset och grönområdena i städerna. Det kanske är dags att vi bildar en sådan grupp i Örebro?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons