Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Garantera nya jobb

Annons
Skamligt. De anställda på Praktikcentrum, bland andra Tommy Svensson, i Örebro blev uppsagda per brev. Socialdemokraterna sviker dem som har mest behov av stöd, skriver Carina Dahl, S, och Murad Artin, V. arkivbild: jonas Eriksson

Inom Vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Örebro har man under lång tid haft OSA-anställda, det vill säga offentligt skyddat arbete för anställda som har ett funktionshinder vilket innebär en nedsatt arbetsförmåga. För OSA-anställningarna får kommunen bidrag för större delen av lönen från Arbetsförmedlingen. Kommunens totala kostnad för de OSA-anställda är därför mycket låg i sammanhanget.

För ett femtontal av dessa personer, som har varit anställda i Örebro kommun i allt ifrån några år till ett kvartssekel, har anställningen plötsligt fått ett abrupt slut. Dessa anställda har den styrande majoriteten nu sagt upp med ett par månaders varsel och helt utan besked om framtiden.

Uppsägningen kom dessutom på det mest inhumana sätt man kan tänka sig i form av ett opersonligt brev. Utan att ha haft något samtal med sin chef eller fått någon annan form av förvarning möttes de femtontalet anställda av ett vitt kuvert på hallmattan.

Brevet visar att kommunen och den styrande majoriteten tar sig friheten att behandla dessa redan utsatta personer på ett sätt som man aldrig skulle behandla andra kommunanställda. För det första är de knapphändiga byråkratiska raderna i brevet mycket svåra att förstå, oavsett funktionshinder eller ej. För det andra, hur kan man över huvud taget säga upp någon per brev? Hur kan det vara arbetsgivaren övermäktigt att hålla ett personligt samtal med var och en av dessa fåtal personer?

Hittills har Örebro kommun varit med och bidragit till att erbjuda ett meningsfullt arbete till dem som har det svårare att konkurrera på arbetsmarknaden. Nu ser vi i stället hur den socialdemokratiska ledningen sviker de som är i störst behov av stöd. All heder dock åt fackförbundet Kommunal som inte sviker sina socialistiska ideal utan verkligen har tagit ett grepp om frågan.

Kommunal har också engagerat LO i ärendet och när LO-basen Wanja Lundby Wedin besökte Praktikcentrum i veckan, kallade hon det som har hänt för både ”förskräckligt och skamligt”. Vi håller helt med henne.

Den S-styrda majoriteten skyller på besparingar, som om det här verkligen handlade om kostnader för en kommun. För det första är kostnaderna mycket små och för det andra tycker vi att de OSA anställda snarare bör ses som en stor tillgång i kommunens arbete snarare än en utgift.

Majoritetens svar på den senaste veckans skarpa kritik av förfarandet är totalt uddlösa. Man säger att alla ska tas om hand på bästa sätt och inte hamna utanför arbetsmarknaden. Det är verkligen det minsta man kan begära men det räcker inte. Vi kräver att kommunledningen tar sitt arbetsgivaransvar och faktiskt snarast garanterar en anställning med kvalitet för dessa utsatta personer.

Carina DahlVerksamhetsledare för Verdandi och fd kommunalråd (S)

Murad ArtinOppositionsråd (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons