Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge 10 000 kr mer till lärarna

Annons

Skolan står inför stora pensionsavgångar. I Lindesbergs kommun går var fjärde lärare i pension inom tio år. Sveriges Kommuner och Landsting har, i en prognos, beräknat att 80 000 lärare kommer att behöva rekryteras fram till 2020 med anledning av de stora pensionsavgångarna. I vår kommun lämnar 28 procent av grundskollärarna (för yngre åldrar) och 41 procent av gymnasiets yrkeslärare skolan inom tio år.

Samtidigt finns det inte nog med nyutexaminerade lärare som kan ersätta de lärare som går i pension. Studenter väljer bort lärarutbildningen.

I dag är det endast 1,2 sökande per plats till lärarutbildningen. På många lärarutbildningar gapar stolarna tomma, särskilt på ämnesinriktningar såsom matte och de naturorienterande ämnena. Huvudorsaken är de låga lönerna. Få väljer att bli en dåligt betald mattelärare när de i stället kan bli en bättre betald ingenjör.

Detta är ett allvarligt samhällsproblem. Det riskerar att, i framtiden, försvaga Sveriges konkurrenskraft. För ska vi vara en kunskapsnation kan vi inte fuska med grunden – barns och ungas utbildning.

Om Lindesbergs kommuns elever ska få den bästa utbildningen behövs de bästa lärarna. För att fler duktiga studenter ska vilja bli lärare måste lönerna öka i genomsnitt med 10 000 kronor. Just nu pågår lärarnas avtalsrörelse. Om inte arbetsgivaren tar sitt ansvar och tar ett tydligt första steg mot höjda lärarlöner riskerar vi att på sikt inte ha tillräckligt med utbildade lärare i skolan. Vem ska då stå i klassrummet och ge våra barn och ungdomar kunskaper som rustar dem för livet?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons