Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Genom att lyfta Oxhagen kan vi lyfta fler områden

Annons
Behöver stärkas. Moderaterna i Örebro vill satsa på att göra Oxhagen till en bättre plats att bo på. Arkivfoto: NA

Många som bor i våra ytterstadsområden trivs väldigt bra och är stolta över sin stadsdel. Ofta tycker man att ens bostadsområde beskrivs orättvist i media och har oförtjänt dåligt rykte. På många sätt har de rätt, men vi kan samtidigt inte blunda för att det finns utmaningar.

Elever som kommer från områden som präglas av stort utanförskap har ofta sämre studieresultat än andra.

Det duger inte. Alla barn ska växa upp med förutsättningarna att lyckas i livet. Örebros skolor måste få möjlighet att kompensera för social bakgrund. Tillsammans måste vi avsätta resurser och ta fram strategier för att se till att alla våra skolor är tillräckligt bra.

Familjen, oavsett hur den ser ut, är grunden för vårt samhälle. Men psykisk ohälsa, missbruk eller bristande ansvarskänsla gör att inte alla familjer fungerar.

Här behöver det offentliga vara det stöd som saknas. Vi behöver en socialtjänst med skickliga, erfarna och motiverade socialsekreterare som har de resurser som krävs för att kliva in när familjerna brister.

Vi behöver fältsekreterare som ser och möter unga ute i områdena för att fånga upp unga på glid. Det förebyggande arbetet bör också stärkas.

Vi måste också motverka den ökande jobbsegregationen i våra områden. Här är trygghetsfrågan central. Att få ett jobb är det bästa som kan hända en människa.

Samtidigt som man bidrar och känner sig behövd öppnas också nya möjligheter. Man kan ställa sig i bostadsköer eller börja spara till en bostadsrätt.

Om området där man bor upplevs som otryggt ökar sannolikheten att man tar sig vidare till ett boende i ett annat område. Här har Öbo ett stort ansvar för de områden där företaget är dominerande hyresvärd.

Miljonprogrammet hade goda ambitioner. Genom modernt byggande och modern stadsplanering skulle bostadsbristen byggas bort och framtidens boenden byggas.

De då moderna byggmetoderna har visat sig slitas snabbare än mer traditionella byggmetoder.

Den då moderna stadsplaneringen utgick från trafikseparering och att människor skulle ha så nära som möjligt till allt. Det har skapat de stora öde ytor som många förknippar med miljonprogrammen.

Vi måste våga göra om dessa områden för att göra dem mer levande och därigenom mer trygga.

I Örebro har tyvärr integrations- och ytterstadspolitik kommit att bli synonymt med Vivalla. Det ger en orättvis bild av området samtidigt som andra utanförskapsområden sätts på undantag. Det är inte acceptabelt.

Dessutom görs det mycket för ökad integration i Örebro. Jag har tappat räkningen på alla projekt som genomförs eller har genomförts för att öka integrationen och minska de sociala problemen i ytterstadsområdena.

Ena dagen är det ett kommunalt bolag, andra en elitidrottsarena. Trots det fortsätter segregationen att öka näst snabbast i Sverige.

Vi vill göra ett stort omtag, med inriktning mot Oxhagen.

Det handlar inte om att peka ut Oxhagen som särskilt utsatt, utan som ett område vi med en stor satsning kan lyfta ur utanförskap på kort tid.

Nya Moderaterna föreslår ett ytterstadslyft där vi koncentrerar alla kommunens kompetenser för att göra Oxhagen tryggt och integrerat.

Genom att stärka välfärden i Oxhagen och betona de kommunala bolagens sociala ansvar kan vi lyfta området.

De lärdomar vi får av att lyfta Oxhagen kan sedan användas för att även lyfta de andra ytterstadsområdena.

Oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Örebro

Anders Åhrlin

Anders Åhrlin Oppositionsråd och gruppledare för M i Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons