Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geriatrikvården måste samordnas

Annons

När jag blir gammal och sjuk vill jag kunna vända mig till en äldrevårdscentral, precis som föräldrar kontaktar barnavårdscentralen. På samma sätt som det behövs vårdpersonal med specialistkompetens för barn måste också geriatriska specialister vara tillgängliga.

Vi lever allt längre, medellivslängden har ökat med 25 år under 1900-talet. Medicinska framsteg gör oss friskare, men samtidigt finns en grupp personer över 65 år med sammansatta diagnoser och omfattande behov av vård och omsorg. I dag utgörs denna grupp av ungefär 300 000 personer och i takt med att medellivslängden ökar kommer de sannolikt att bli fler.

Det är dags att anta utmaningen!

Tack vare studier vet vi allt mer om vanliga äldresjukdomar som hjärtsvikt, diabetes och Alzheimers, men mycket är ännu outforskat. Vi vet skrämmande lite om hur de olika tillstånden samverkar och hur andra sjukdomar påverkar oss när vi blir äldre. För att det ska vara möjligt behövs mer forskning och riktade insatser.

Kristdemokraterna har tillsammans med övriga allianspartier motionerat om att bygga upp ett geriatriskt cent-rum i Örebro. Vårt län har goda förutsättningar att ta ett första steg för samordnat forskning nära våra äldre. Men majoriteten säger nej.

Ett centrum inom äldrevård skulle kunna utgöra en plattform för verksamhetsnära forskning. Precis som landstingsmajoriteten påpekar finns redan god kompetens inom området, och det är just därför vår region skulle vara så lämplig. Kunskapen är på god väg, men den behöver samordnas och måste utvecklas. Vi har förutsättningarna. Vi behöver bygga vidare på det vi redan vet. Vi har en unik chans att göra vår region till ett ledande forskningscentrum! Men majoriteten säger nej.

När jag blir gammal och sjuk vill jag ha tillgång till samlad kompetens. Ett geriatriskt centrum skulle kunna utgöra en plattform utifrån vilket man kopplar en rad olika yrkesgrupper i en flexibel organisation. Det är dags att agera!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons