Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte kurderna

Annons
Hungerstrejk. Kurder i Stockholm protesterade för några år sedan mot Turkiets invasion i södra Kurdistan. Arkivbild: Anders Wiklund / SCANPIX

Sveriges regering och riksdag påpekar ofta i olika sammanhang att demokrati, mänskliga rättigheter och människors lika värde är grundprinciper som ständigt ska bevakas och det ska gälla alla människor. Därför är det angeläget att svenska ambassader och Sveriges representanter i olika internationella forum tar upp frågan också om de förföljda kristna folkens rätt till mänskliga rättigheter såsom FN:s deklaration om mänskliga rättigheter förordar.

Det är bra att massmedier förstärks med rapporteringen via internetforumen. Under flera år, speciellt under senare år, har det rapporterats om förskräckliga attacker och bilder på civilbefolkningen i många länder i synnerhet i Mellanöstern.

Än så länge har det gällt kyrkor som har bränts ned och människor som har mejats ned och dödats för att de har protesterat mot diktatoriska härskares odemokratiska maktstyre och behandling av befolkningen i länderna i allmänhet.

Vid massiva protester med krav på demokrati, som för närvarande pågår i Mellanöstern och som tycks växa allt starkare, är det angeläget att svenska politiker och utrikesrepresentanter observerar och rapporterar om minoriteternas utsatthet. Framför allt om de kristna folken som alltid är inklämda bland oceaner av extremreligiösa och chauvinistiska krafter som haft svårt att tåla andra som inte har samma ideologi.

Att värna och rapportera om minoriteters utsatta situation utan hänsyn till ideologi i världen borde vara ytterst humant. Ett bra exempel är Irak, som för bara tio år sedan hade en assyrisk/syriansk befolkning på cirka två miljoner. Troligtvis är det en tidsfråga innan den befolkningen försvinner från sitt land Irak.

Det ironiska och paradoxala är att norra Irak har setts som ett lugnt och stabilt område. Världens förväntningar har varit att området ska bli mer demokratiskt och en framtida mönsterstat med Barzani i spetsen.

Under decennier har världen talat om att kurderna förtrycks och om mänskliga rättigheter. Men innan kurderna blir suveräna har regimen i området blundat för fascistiskt handlingar. Chauvinismen har tagit överhand och kristna minoriteter skräms bort i syfte att homogenisera landet. De rensar området på assyrier som har funnits där sedan urminnes tider.

Den kurdiska regimens handlingar visar på att de har studerat turkiska republikens historia från 1870–2012. Därför tar de till samma metoder som olika turkiska regimer, speciellt i september 1955. Då attackerade turkiska nationalister icke muslimska minoriteters affärer, roffade åt sig, brände och våldtog flera hundra kvinnor ur den kristna minoriteten.

Aktionen i Istanbul 1955 ledde till att hundratusentals kristna i Turkiet flydde. Kurdiska nationalisters syfte i dag är detsamma som turkarna hade 1955. På senare tid har rapporter haglat om nedbrända föreningslokaler i Dohok och i Zacho. Det har förekommit attacker mot assyriers/syrianers affärer och hotell.

Positivt är det som hände i området de senaste månaderna, när Turkiet bad en del kurder om ursäkt för vad de utsattes för 1937 i Dersim. Det vore också på tiden att Turkiet erkände folkmordet 1915 på de kristna minoriteterna.

Trakasserier och morden på ursprungsbefolkningen assyrierna/syrianerna i Turkiet fortsätter. I skolböcker utgivna av turkiska utbildningsdepartementet för gymnasiet, beskrivs assyrierna som förrädare. Syftet är att hatet hos turkiska skolelever ska kvarstå gentemot assyrier/syrianer och andra icke muslimer för att ena landet under islamsk flagg.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons