Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Vivalla till en nystartszon

Annons

Möjligheten till arbete och egen försörjning är av avgörande betydelse samhällsekonomiskt såväl som för varje människas livssituation och inkludering i samhället. Därför anser Centerpartiet att vi måste fokusera mer på att bland annat stärka personer med utländsk bakgrunds ställning på arbetsmarknaden.

Det handlar om att bryta dagens utanförskap genom att möjliggöra för dem som är här att få jobb, att göra det enklare att få arbetskraftstillstånd om man är utländsk student, vill starta företag eller söker anställning i Sverige. Vi vill också satsa på utbildning, validering, och kunskaper i det svenska språket.

Vi vill se en politik som grundar sig i de problem som finns i dag och inriktar sig på hur vi löser dessa samt hur vi kan förbereda oss inför framtidens utmaningar. Fokus ska vara att vara välkomnande och möjlighetsinriktade, på att se människor som resurser och inte som problem.

Alla som är i Sverige ska ha samma möjligheter och rättigheter att inkluderas och göras delaktiga i samhällsgemenskapen. Och naturligtvis också ha samma skyldigheter att ta ansvar för att vara med och bidra till samhället.

Regeringen utreder just nu möjligheten att införa nystartszoner, ekonomiska frizoner för företag i de områden som har störst problem med arbetslöshet och utanförskap. Metoden har tidigare prövats i USA och Frankrike med goda resultat. Tanken är att en svensk modell ska vara färdig att införa i januari 2014. Centerpartiet har drivit att Vivalla ska bli en av nystartszonerna när dessa införs.

Företagande och jobb är en nyckel till integration och tillväxt. Nystartszoner är ett sätt att stimulera till ökat företagande och därmed ökade arbetstillfällen. Det är dags att sluta se utrikesfödda som offer, och i stället tänka nytt för att ändra de negativa strukturer som håller människor ute från arbetsmarknaden.

Rasmus PerssonKommunalråd (C)

Örebro kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons