Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälleforsvänstern visar att det finns ett seriöst alternativ

Annons
Kommunfullmäktige i Hällefors.  Johan Stolpen (V) anser att den styrande majoriteten ägnar sig åt politiskt maktspel.Arkivfoto: Birgitta Skoglund

En opposition vill alltid ta över. Hur man försöker göra det kan se ut på olika sätt: Man kan lägga fram seriösa förslag som visar hur det kommer se ut om väljarna ger en förtroende att styra. Eller så kan man maktspela, som att bråka om ansvarsfrihetsfrågor och få ledamöter och hela nämnder avsatta.

Det skadar inte att påminna att det var på det senare sättet maktskiftet gick till när den nuvarande majoritetskonstellationen – S, M, Grythyttelistan – i Hällefors kom till makten 2013. Revisorerna hade då sträng kritik mot omsorgsnämnden men förordade ändå ansvarsfrihet. Trots det yrkade Christina Johansson (M) i kommunfullmäktige (kf) i april 2013 på icke ansvarsfrihet för omsorgsnämnden. Vad visste hon som de granskande revisorerna inte visste?

De fick majoritet med hjälp av ledamöter från Gl och S och omsorgsnämnden avsattes (lagvidrigt som förvaltningsrätten visat). Därefter entledigades övriga nämnder och nya ledamöter tillsattes (lagvidrigt enligt förvaltningsrätten). Palatskuppen var fullbordad och Christina Johansson blev kommunalråd. Också lagvidrigt, enligt kammarrätten.

Det intressanta i denna min kråksång är att ett liknande läge uppstod i kommunfullmäktige i juni 2015. Revisionsrapporten riktade sträng kritik mot omsorgsnämnden och kommunstyrelsen. Men i stället för att bråka om ansvarsfriheten lade Vänsterpartiet som största oppositionsparti ett väl genomarbetat motförslag mot majoritetens inriktningsmål för mandatperioden, det strategiskt tyngsta beslutet under densamma. Det utgår från våra valfrågor och utgör ett politiskt alternativ.

Vänsterpartiet är Hällefors enda arbetarparti numera. Det blev tydligt, för uppenbarligen stack det i ögonen att vi nämnde personalens villkor i våra mål. Eva Lindbäck (M), bildningsutskottets ordförande, tyckte att V:s förslag bara verkade handla om personalen. Men vår målformulering är ju så här: En trygg skola där ökad specialpedagogisk kompetens och en god arbetssituation för lärarna stärker elevernas lärande. För det hänger ihop. Eleven är målet, men läraren en avgörande pusselbit i elevens lärande.

Sedan skriver vi i sex av nio rader om en trygg skola, exempelvis många barns särskilda behov av tidiga insatser. Det missade visst Lindbäck. Kanske var hon förblindad av raderna om lärarnas förutsättningar?

Majoritetens förslag är däremot tomt på idéer på hur vi i Hällefors förverkligar den skolgång vi önskar våra barn. ”Öka måluppfyllelsen” – jo, men hur? Majoriteten skriver om ”forskning på epidemiologisk nivå”, och att ”många parametrar” och ”andra verksamheter” påverkar skolan, men kunde i fullmäktige inte svara på vad man menar.

Det hördes suckar från moderatplats när jag i talarstolen läste vår skrivning: Personalen är den kommunala organisationens viktigaste resurs och deras förutsättningar grundläggande för att tillhandahålla en omsorg av hög kvalitet.

Christina Johansson (M) brukar slå ifrån sig med att ”vi är främst till för brukarna”. Men det går inte skilja kvalitén på vården och servicen från det utförda arbetet. Att moderater inte värderar dem som bär upp verksamheten är förvisso inget nytt.

Men att Socialdemokraterna satt sig i samma båt är förödande. För en bättre omsorg i Hällefors behövs ett styre som tillvaratar personalens kunskaper om sin egen verksamhet. Genom seriöst oppositionsarbete har Hälleforsvänstern visat att det alternativet finns.

Johan Stolpen, ordförande Vänsterpartiet i Hällefors

Johan Stolpen (V) Hällefors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons