Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hamas attacker mot Israel är olagliga"

Gazas tragedi är att det styrs av Hamas – en tyrannisk och fanatisk terrororganisation som medvetet söker efter civila offer på båda sidor.

Annons
Raketbeskjutning.  Hamas har just fyrat av en raket mot Israel i närheten av gränsen mellan Gaza och Israel.Arkivfoto: Ariel Schalit/TT

Även om vår uppmärksamhet inte är så lång, när man bedömer en specifik aktion, såsom Israels operation mot Hamas i Gaza, så anstår det oss ändå att gå tillbaka till tiden innan, för att förstå sammanhanget och orsaken till aktionen.

Israel vaknade inte en dag och beslöt sig för att inleda fientligheter med Hamas.

Israels aktion i Gaza under de senaste månaderna är först och främst en reaktion på Hamas initiativ. Hamas oönskade krigshandling – avfyrandet av hundratals raketer mot civila israeler – var den inledande aktionen som utlöste en serie av nödvändiga israeliska reaktioner.

När man ställs inför ett dödshot mot ens invånare har Israel inget annat val än att utföra sin plikt gentemot sin civila befolkning och agera i självförsvar medan man samtidigt vidtar åtgärder för att undvika civila förluster i Gaza. Resultatet av denna dominoeffekt som förde med sig enormt lidande på två civila befolkningar måste analyseras i sitt sammanhang och inte i ett vacuum.

Hamas tog med våld kontrollen över Gazaområdet och påtvingade befolkningen sitt hänsynslösa ledarskap. Detta skedde för sju år sedan. Isis upprepar ett liknande scenario i Irak i dag. Hamas och Isis delar samma fundamentala islamistiska ideologi, brutala metoder och missbruk av grundläggande mänskliga rättigheter. Både Isis och Hamas förtrycker och mördar systematiskt varje person som inte är överens med dem eller tillhör en annan religiös minoritet (oavsett om de är judar, kristna eller yazider).

Men det finns en stor skillnad mellan Hamas och Isis: hittills har Hamas lyc-kats lura en del av världen och gömmer sin terroridentitet bakom den palestinska saken.

Hamas strävar inte bara öppet efter Israels förgörelse utan exploaterar också Gazas invånares lidande för att föra fram sin politiska agenda. Det palestinska folkets belägenhet på Gazaremsan har Hamas cyniskt påförts dem. De tror att ju högre dödssiffror bland Gazas befolkning desto mer främjar det Hamas. Deras strategi är att exploatera dödssiffrorna för att få immunitet mot kritik för att inleda och förlänga fientligheter medan de samtidigt begränsar Israels förmåga att försvara sig.

Hamas har till och med gått så långt att man ett flertal gånger, beskjutit Keren Shalom-övergången, den främsta transitpunkten för varor och humanitärt bistånd från Israel till Gazaremsan. De kalkylerar med att ju mer internationellt bistånd som kommer till Gazas invånare desto mer resurser kan Hamas använda för att finansiera sina terroroperationer.

Hamas attacker mot Israel är olagliga och är krigshandlingar. Angriparna som orsakat denna sorgliga kedja av händelser har ansvaret för de svar och den förstörelse som följer.

Som instiftare till krig borde Hamas ställas till svars för de brott som begåtts mot två civila befolkningar och för de tragiska förlusterna.

Det finns ingen legitimitet till Hamas järngrepp över Gazaremsan. De måste straffas av det internationella samfundet för ett så känslosamt missbruk av civila och de måste förhindras att åter beväpna sig som ett led i Gazas allmänna demilitarisering. Det är den enda vägen att garantera att denna konflikt inte kommer att upprepa sig själv.

Rekonstruktionsförsöken i Gaza kommer att bli hållbara och främja palestinierna i den mån det står i proportion till en genuin demilitarisering av Gazaremsan och avväpnandet av terrororganisationerna som äventyrar stabiliteten och dess befolkning.

Isaac Bachman Israels ambassadör i Sverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons